Auto zanimljivosti

Da li treba da se zabrinete zbog bijelog dima iz auspuha?

Da li treba da se zabrinete zbog bijelog dima iz auspuha?
Foto: Freepik/Ilustracija | Da li treba da se zabrinete zbog bijelog dima iz auspuha?

Prilikom ulaska u vozilo i pokretanja motora, primijetićete prisutnost bijelog dima iz auspuha. Da li ima potrebe za panikom?

Kratak odgovor je - ne, jer je to sasvim uobičajena pojava. U hladnijim mjesecima godine, količina bijelog dima koja izlazi iz auspuha obično je minimalna i nestane nakon nekoliko metara vožnje.

Prilikom trošenja goriva, nastaje vodena para. Kada ugasite motor tokom zimske sezone, niske temperature kondenzuju tu paru, ostavljajući ostatke vode u auspuhu.

Kada ponovno pokrenete vozilo, temperatura raste, što rezultira isparavanjem preostale vode u auspuhu. To je razlog zašto automobili ispuštaju bijeli dim zimi pri pokretanju.

Ako je dim gust i obilan, i ako ne nestane nakon prvih nekoliko metara, možda postoji razlog za brigu. Naime, boja dima koja izlazi iz auspuha može ukazivati na mogući kvar.

Ako je bijeli dim gust i obilan, to može ukazivati na problem sa sistemom hlađenja. Njegova prisutnost može da signalizuje da je antifriz dospio u cilindre, mješajući se sa gorivom, što može dovesti do opasnog pregrijevanja.

Ako je bijeli dim prisutan, ali nije gust i obilan, a prati ga povećanje temperature motora, mogući su problemi sa ubrizgavanjem goriva, što će rezultirati trzajima i prekomjernim zaustavljanjem vozila.

Plavi dim kod benzinskih i dizelskih modela upućuje na potrošnju ulja, što je ozbiljan problem koji zahtjeva hitnu posjetu radionici kako bi se izbjegli ozbiljni kvarovi na motoru.

Na kraju, sivi dim može biti uobičajen, sve dok ne postane izrazito gust. To može ukazivati na kvar u sistemu ubrizgavanja, a rezultat je nedostatak vazduha u smjesi, prenosi b92.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije