Auto zanimljivosti

BMW u Mađarskoj uz revolucionarnu lakirnicu

BMW u Mađarskoj uz revolucionarnu lakirnicu
Foto: BMW | BMW u Mađarskoj uz revolucionarnu lakirnicu

Fabrika BMW Grupe u Debrecenu dobija najsavremeniju lakirnicu, koja postaje prva u vidu tehnologije koja će biti puštena u rad na novoj proizvodnoj lokaciji u Mađarskoj.

Korištenjem raznih novih procesa i sistema, kao što su power-to-heat, Heat Grid i eRTO, pogon u Debrecenu postaće prva lakirnica u globalnoj proizvodnoj mreži BMW Grupe koja će u potpunosti raditi bez fosilnih goriva. Nova lokacija u Debrecenu, gdje će predserijska proizvodnja Neue Klasse krenuti krajem godine, daje nacrt za sve buduće fabrike zasnovane na principima BMW iFACTORY.

Nova lakirnica u Debrecenu dizajnirana je za lakiranje 30 karoserija vozila na sat u potpuno automatizovanom procesu lakiranja.

Taj kapacitet može se značajno povećati kasnije. Instalacija će biti omogućena pomoću karoserija BMW iX1. Vrhunski sistem razvijen je i planiran korištenjem postojeće stručnosti unutar proizvodne mreže.

S površinom od 33.000 četvornih metara, trospratna zgrada lakirnice pruža dovoljno radnog prostora za modernu proizvodnju.

Power-to-heat značajno smanjuje ugljični otisak. Načelo snage za grijanje bitno je za rad lakirnice u Debrecenu bez fosilnih goriva poput prirodnog gasa. Sve pećnice i ostali procesi potrebni za lakiranje radiće isključivo na struju, a ne na prirodni gas, kao što je bio slučaj u prošlosti. Ovaj princip značajno smanjuje ugljični otisak lakirnice, čak i ako se potrošnja energije poveća zbog rada bez prirodnog gasa. U Debrecenu vanjsku energiju potrebnu za proizvodnju dobijamo isključivo iz obnovljivih izvora energije.

(Autoportal.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije