Moto sport

Trening u Australiji: Markes nezaustavljiv

Trening u Australiji: Markes nezaustavljiv
Foto: Tanjug/AP Arhiva | Trening u Australiji: Markes nezaustavljiv

Vozač Gresinija Mark Markes bio je najbrži na zvaničnom treningu pred Veliku nagradu Australije, 17. trku sezone Moto GP šampionata, i to pošto su vremenski uslovi doveli do otkazivanja slobodnog treninga.

Kiša na "Filip Ajlandu" je ponovo pokvarila planove Moto GP šampionatu, pošto je prošle godine dovela do promjene rasporeda – pomijeranja glavne trke za subotu i potom otkazivanja sprinta.

Ipak, kada je došlo vreme za zvanični trening, situacija se smirila, ali je stanje na stazi doprinijelo tome da se do kraja ne zna ko prolazi u drugi dio kvalifikacija, a ko ne. U jednom trenutku je došlo i do prekida, ali kratkotrajnog.

Što se tiče same akcije, Markes je tokom cijelog trajanja treninga bio nezaustavljiv, a završio ga je na vrhu krugom od 1:27.770 minuta, sa desetinkom prednosti u odnosu na mlađeg brata i timskog kolegu Aleksa Markesa. Najbliži njima dvojici bio je Marko Beceki iz VR46 tima, koji je imao 86 hiljaditih dijelova sekunde zaostatka u odnosu na mlađeg Markesa.

Kandidati za titulu Horhe Martin i Frančesko Banjaja su sledili iza, ali su obojica imali određene probleme tokom treninga.  Vozač Pramaka je izleteo sa staze u ranoj fazi i potom je uspio da nađe svoj ritam i na kraju bude četvrti, ispred Banjaje, kojem je u pojedinim trenucima pretio prvi dio kvalifikacija, ali je u finišu rutinski odradio svoj posao.

Šesti je na kraju bio Maverik Vinjales na Apriliji, ispred Breda Bindera iz KTM rejsinga, dok su najbolju desetoricu kompletirali drugi vozač Pramaka Franko Morbideli i pobjednik na "Filip Ajlandu" od prije dvije godine Aleks Rins. U drugi dio kvalifikacija, između ostalih, nisu prošli miljenik domaće publike Džek Miler i vozač Gas Gasa Pedro Akosta, koji su imali padove u finišu treninga, dok je za tek 15 hiljaditinki ispod crte bio Fabio Kvartararo na Jamahi. Prolaz će u prvom dijelu tražiti i drugi vozač Dukatija Enea Bastijanini, koji je bio tek 16.

(Sport klub)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije