Moto sport

Kolapinto umjesto Sardženta: Argentinac u F1 nakon 23 godine

Kolapinto umjesto Sardženta: Argentinac u F1 nakon 23 godine
Foto: X.com | Kolapinto umjesto Sardženta: Argentinac u F1 nakon 23 godine

Amerikanac Logan Sardžent (23) biće zamijenjen Argentincem Frankom Kolapintom (21) u ekipi Vilijamsa u šampionatu Formule 1 do kraja sezone.

Mladić iz Buenos Ajresa osvojio je F4 španski šampionat 2019. Nadmetao se u raznim takmičenjima, a 2021. je učestvovao na 24 časa Le Mana, kad je u posadi sa Rusom Romanom Rusinovim i Nizozemcom Nikom de Vrisom osvojio sedmo mjesto u LMP2 klasi, odnosno 12. poziciju u ukupnom plasmanu.

Kolapinto je debitovao naredne godine u F3, a lane u F2 šampionatu. Do mijenjanja Sardženta, bio je na petoj poziciji u generalnom plasmanu drugog ranga.

Iza momka sa Floride je sezona za zaborav. Sardžentova druga godina učešća u najbržem cirkusu svijeta ostaće upamćena po pehovima. Nije se naročito proslavio ni u debitantskoj sezoni jer je u 2022. osvojio samo bod.

 

Amerikanac je ustupio bolid timskom saborcu Aleksu Albonu u Albert parku poslije katastrofalnog udesa Tajlanđanina na treningu pred trku za Veliku nagradu Australije.

Već narednog vikenda u Japanu doživio je udes na treningu, a do cilja nije uspio da stigne ni u Majamiju ni Montrealu.

Sardžent je dospio u centar pažnje prošlog vikenda na autodromu u Zandvortu, kad je izazvao veliki udes pred VN Holandije.

Izvjesno je da je to kap koja je prelila čašu, zbog čega je šansu dobio mladi Argentinac iz akademije Vilijamsa.

 Kolapinto je prvi takmičar u Formuli 1 iz Argentine poslije 23 godine. Gaston Macakane je davne 2001. vozio za tim Alena Prosta, ali nije završio sezonu.

Kolapintov debi biće ovog vikenda u Monci (nedjelja u 15 časova).

(Sport Klub).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije