Mogućnosti

Novi motor: Troši samo 1,5 litar na 100 km (VIDEO)

Novi motor: Troši samo 1,5 litar na 100 km (VIDEO)
Foto: Obrist group | Novi motor: Troši samo 1,5 litar na 100 km (VIDEO)

Austrijsko-njemačka industrijska grupacija Obrist predstavila je dvotaktni motor prigodno nazvan Champagne Engine.

Njegov naziv dolazi od načina kako motor radi, gotovo bez buke i bez prenosa vibracija. Proizvođač tvrdi da motor radi tako glatko da čaša šampanjca postavljena na njega ostaje nepokretna.

Champagne Engine ili Zero Vibration Generator (ZVG) kompaktni je dvotaktni motor koji se koristi isključivo za proizvodnju energije. Motor napaja pomoćnu bateriju koja teži 98 kg i sastoji se od cilindričnih ćelija koje su složene i izolovane u položaj kojim održavaju najpovoljnije temperaturne uslove.

Kapacitet je 17,3 kWh i povezan je direktno sa elektromotorom, tako da je potpuno odvojen od prenosa vozila. Ovaj sistem omogućava električni domet od otprilike 80 km (kad je baterija puna i kad ne radi benzinac), a to je mnogima dovoljno za većinu dnevnih putovanja.

Uz to, motor je smješten u zvučno izolovanu kutiju i dizajniran da bude gotovo nečujan. Težak je 110 kg i proizvodi 45 kW, a radi u optimalnom rasponu broja obrtaja. Ima dvije radilice koje se okreću u suprotnim smjerovima kako bi se uklonile vibracije, a mjenjač je obložen gumom za smanjenje buke.

Obrist je ubacio ovu tehnologiju u HyperHybrid sistem koji integriše Champagne Engine sa rezervnom baterijom. Rezultat je da se automobil uvijek kreće sa električnim pogonom i puni gorivom na tradicionalan način.

 

Tehnički, ova arhitektura odgovara arhitekturi električnog automobila sa produženim dometom. Prema kopmaniji, ova konfiguracija smanjuje zabrinutost oko dometa 100% električnih vozila jer vozilo može da se koristi sa bilo kojim konvencionalnim gorivom (benzin ili sintetika).

Najbolje od svega je što se ostvaruje potrošnja od oko samo 1,5 litra na 100 km, što vozilu daje domet od 1.000 km između odlaska na benzinsku pumpu ili priključivanja na punjač. Obrist grupa tvrdi da je HyperHybrid sistem spreman za proizvodnju.

Iako ispušta CO2 kada ga pokreće benzin, Obrista tvrdi da su tada njegove emisije minimalne zbog veomao niske potrošnje goriva i da je prihvatljiva alternativa električnim vozilima na baterije. Osim toga, ako se koristi s održivo proizvedenim sintetičkim gorivima, motor bi mogao postići i CO2-negativnu ravnotežu, budući da proizvodnja sintetičkog goriva može da uhvati više CO2 nego što motor ispusti tokom rada.

(Revija HAK)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije