Mogućnosti

Inovacija: Put maksimalno osvijetljen samo kada naiđe auto ili pješak (VIDEO)

Inovacija: Put maksimalno osvijetljen samo kada naiđe auto ili pješak (VIDEO)
Foto: Pexels | Ilustracija

Svjedoci smo napretka tehnologije u svim domenima ljudske djelatnosti, ali ponekad su pametna riješenja jednostavna i efikasna.

Na primjer, u ovom slučaju je dovoljan samo radar i niz povezanih svjetala. Norveška je primenila inovativan pristup smanjenju potrošnje energije i svjetlosnog zagađenja korišćenjem puteva sa automatskim zatamnjivanjem.

Ova tehnologija podrazumjeva korišćenje LED uličnih svetiljki opremljenih radarskim senzorima koji detektuju približavanje vozila ili pješaka.

Kada nema saobraćaja, svjetla se prigušuju na oko 20% osvjetljenosti, što značajno smanjuje potrošnju energije. Čim se vozilo ili pešak približi, svjetla se automatski uključuju u punom kapacitetu, obezbjeđujući bezbjednost i vidljivost na putu, piše Revija HAK.

 

Ovaj sistem je uspješno instaliran na dionici puta od devet kilometara u Norveškoj i pohvaljen je zbog uštede energije. Norveška uprava za javne puteve procjenjuje da bi ušteda energije mogla da isplati projekat za manje od pet godina.

Ova inicijativa je dio širih napora u Norveškoj da se infrastruktura opremi inteligentnim sistemima osvjetljenja kako bi se smanjila potrošnja energije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije