Novosti

Zbog sistema pomoći u automobilu vozači sve više na telefonima

Zbog sistema pomoći u automobilu vozači sve više na telefonima
Foto: Pixabay | Zbog sistema pomoći u automobilu vozači sve više "više" na telefonima

Veća je vjerovatnoća da će vozač skrenuti pažnju sa vožnje na nešto drugo ako automobil ima sistem pomoći koji može automatski da ubrza, koči i upravlja.

To pokazuju dvije nove studije sprovedene u Sjedinjenim Američkim Državama. Tačnije, reč je o Pilot Assist sistemu (Volvo) i Teslinom autopilotu, prenosi b.92.

Oni se reklamiraju kao način da se vožnja učini bezbjednijom i prijatnijom, ali u praksi znače da mnogi vozači umjesto toga provjeravaju svoje mobilne telefone, jedu za volanom ili se čak briju tokom vožnje.

Automobili u redovnim intervalima upozoravaju da vozač mora da dodirne volan – u suprotnom će se sistem ugasiti, ali su se vozači brzo prilagodili upozorenjima i nastavili da obraćaju pažnju na stvari koje nisu u vezi sa saobraćajem.

U prvoj studiji učestvovalo je 29 vozača koji su koristili Volvo Pilot Assist sistem tri godine. U drugoj studiji učestvovalo je 14 vozača koji su mjesec dana vozili sa Teslinim autopilotom.

"U obje studije, vozači su prilagodili svoje ponašanje i počeli da se bave aktivnostima koje nisu povezane sa vožnjom", rekao je Dejvid Harki, predsjednik Instituta za bezbjednost saobraćaja (IIHS).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije