Novosti

Volvo odustao od prelaska na prodaju isključivo EV

Volvo odustao od prelaska na prodaju isključivo EV
Foto: Volvo | Volvo odustao od prelaska na prodaju isključivo EV

Volvo je odustao od svog ranijeg cilja da do kraja 2030. pređe na prodaju isključivo električnih vozila.

Ovako se Volvo pridružio drugim automobilskim kompanijama koje smanjuju svoje EV ciljeve zbog slabije potražnje za ovim tipom vozila.

Volvo koji je u kineskom vlasništvu, danas je predstavio svoj novi cilj i sada želi da plug-in hibridi i električna vozila na baterije (BEV) u 2030. predstavljaju 90 odsto njene prodaje, prenosi Blumberg.

Ostatak će biti blagi hibridi koji se uglavnom oslanjaju na motore sa unutrašnjim sagorijevanjem, saopštio je Volvo.

Promjene neće uticati na ulaganja kompanije u električne automobile na baterije, rekao je portparol firme.

Potražnja za električnim automobilima u Evropi se smanjila nakon što su neke zemlje, uključujući Njemačku i Švedsku, ukinule ili smanjile subvencije za kupovinu EV. Kompanije Mercedes i Volkswagen su smanjile svoje ambicije za proizvodnju EV, a VW čak razmišlja o zatvaranju fabrika i otpuštanju radnika kako bi smanjio troškove.

Menadžment VW odlučio se za veliki program štednje do 2026. i želi da ukine garanciju zaposlenja za oko 110.000 radnika da bi se izborio sa manjkom u kasi koji iznosi pet milijardi evra.

Na kriznom samitu sa najvišim menadžerima koji je sazvan u kratkom roku, odbor njemačkog brenda je u ponedjeljak obavestio javnost o svojim planovima za restrukturalizaciju i više ne isključuje ni zatvaranje fabrika, prenosi Bild.  

/Tanjug)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije