Novosti

Test tempomata i drugih sistema

Test tempomata i drugih sistema
Foto: Pixabay | Test tempomata i drugih sistema

Euro NCAP je poznat po tome što ocjenjuje bezbjednost vozila, a sada su uveli zvezdice i za razne sisteme pomoći vozaču, kao što je tempomat i drugo.

Maksimalan broj zvjezdica koje je moguće dobiti na ovom testu je četiri, a Euro NCAP je na test stavio pet novih automobila.

Ovi testovi se inače temelje na dva stuba: kompetencija kada je u pitanju pomoć vozačima i bezbednosne funkcije (Safety Backup). Sada, iz Euro NCAP dodali su još nekoliko stvari na koje obraćaju pažnju.

Dva modela su se posebno istakla: Mercedes-Benz C klase i BMW i5. Kako se navodi, ova vozila dobila su ocjenu "veoma dobar" jer njihovi sistemi pružaju dovoljno asistencije i preuzimaju veliki dio posla, dok vozač lako može ponovo da preuzme sve kontrole.

Dalje, VW ID.7 i Volvo EC40 dobili su ocjenu "dobar", i navodi se da oba idu fino, ali da im "fale neke prefinjene funkcije i gola brzina" koje nude BMW i Mercedes-Benz.

Na poslednjem mestu, sa ocjenom "ne preporučuje se", nalazi se kineski automobil BYD ATTO 3 sa svojom "Intelligent Adaptive Cruise" kontrolom. Sistem, ističe se, nije prepoznavao saobraćajne znake kako treba, ali minimum standarda nije uspio da ispuni posebno u dijelu koji se tiče bezbjednosti.

Prilikom kritične situacije, automobil nije odreagovao kako treba kada je u pitanju adaptivni tempomat u slučaju kad je nailazio na vozilo koje miruje, a sistem asistencije nije ništa preduzeo čak ni kada sam vozač nije reagovao, prenosi b92.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije