Novosti

Stellantis želi da zadrži Autobianchi i Innocenti

Stellantis želi da zadrži Autobianchi i Innocenti
Foto: Twitter / Printscreen | Stellantis želi da zadrži Autobianchi i Innocenti

Stellantis želi da zadrži svoje neaktivne brendove Autobianchi i Innocenti, ali ističe da će poštovati lokalne zakone ako dozvole italijanskoj vladi da preuzme kontrolu nad dvije automobilske firme.

U julu, jedan italijanski list je tvrdio da bi vlada mogla da preuzme te dvije kompanije nakon što je u decembru usvojen zakon koji bi joj omogućio da dobije istorijske brendove koji nisu korišteni najmanje pet godina. Smatra se da bi italijanske vlasti tada mogle da ponude ova imena kineskim kompanijama u nadi da će ih to podstaći da osnuju fabrike u zemlji.

Izvršni direktor Stellantisa, Karlos Tavares, nedavno je upitan o ovoj temi tokom medijskog događaja i potvrdio je da će konglomerat pokušati da zadrži dva brenda, ako može. "Kakvi god da su zakoni, mi ćemo poštovati zakone", rekao je on.

Autobianchi je osnovan 1955. godine prije nego što ga je kupio Fiat 1968. godine. Proizvodio je vozila, uključujući A112 i I10, ali je prekinuo proizvodnju 1995. kada je spojen sa Lanciom. Innocenti je počeo da proizvodi vozila 1960. godine, a preuzeo ga je Fiat u osamdesetim i zvanično je prestao sa radom devedesetih.

"Auto News" izvještava da Stellantis nikada nije obaviješten o navodnom prijedlogu italijanske vlade da preuzme dva ugašena proizvođača automobila. Tokom istog događaja za medije, Tavares je primjetio da Stellantis već ima 15 brendova i rekao "Mislim da imamo dovoljno", dodajući: "Imamo dovoljno na našem tanjiru i upravljaćemo svojim poslovanjem najbolje što možemo", prenosi "AutoBlog".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije