Novosti

Šef BMW-a za ublažavanje plana o električnim vozilima

Šef BMW-a za ublažavanje plana o električnim vozilima
Foto: Tanjug/AP | Šef BMW-a za ublažavanje plana o električnim vozilima

Evropa mora ponovo da razmisli o rasporedu uvođenja električnih vozila da bi smanjila oslanjanje na Kinu i da preispita plan o zabrani automobila na benzin i dizel do 2035. godine, izjavio je predsjednik BMW-a Oliver Cipse.

Šef moćne njemačke automobilske grupacije upozorio je evropske kreatore politike da rizikuju prevelikim oslanjanjem na kineske proizvođače baterija za električna vozila.

On je pozvao na "Salonu automobila" u Parizu regulatore da dozvole evropskim proizvođačima motora da iskoriste svoje tehnološke prednosti i da omoguće da se i dalje proizvode automobili na benzin i dizel, koji bi zagađivali manje nego ranije.

Evropa zaostaje za Kinom u razvoju pristupačnih električnih vozila i ključnih tehnologija za baterije, ali je glavni igrač u razvoju alternativnih goriva, kao što su sintetička goriva, biogoriva i vodonične gorivne ćelije, objavio je "Euronews", prenosi Srna.

Cipse je predočio sumornu sliku o raspoloženju u Evropi sa približavanjem roka do 2035. godine. Napomeno je da postoji "trend pesimizma" i da je regiji potreban novi regulatorni okvir da bi ostao konkurentan.

Spor rast prodaje električnih vozila predstavlja veliki problem za evropske proizvođače automobila.

Širom Evrope, proizvođači motora, uključujući BMW,, Volkswagen i Reno, kao i italijanska vlada, pozvali su na smanjenje ili odgađanje ciljeva za smanjenje emisija ugljen-dioksida. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije