Novosti

Prodaja e-vozila u Evropi raste, ali auto-kompanije nisu zadovoljne

Prodaja e-vozila u Evropi raste, ali auto-kompanije nisu zadovoljne
Foto: Pixnio | Prodaja e-vozila u Evropi raste, ali auto-kompanije nisu zadovoljne

​Evropa bi trebalo u potpunosti da pređe na električna vozila (EV) za nešto više od jedne decenije, ali je planirani rast prodaje klimatski prihvatljivih vozila zaustavljen u prvoj polovini 2024. godine, pokazali su novi podaci Evropskog udruženja proizvođača automobila (Acea).

Brojke govore da skromnih 4.4 odsto ukupnog rasta prodaje novih automobila u Evropi potiče prvenstveno od hibridnih vozila. To se svakako ne uklapa u očekivanja auto-kompanija koje pokušavaju da poboljšaju prodaju EV.

U prvoj polovini 2024. godine registracija novih automobila porasla je za 4.5 odsto, dostigavši skoro 5.7 miliona jedinica. Međutim, obim registracije ostaje relativno nizak (-18 odsto) u poređenju sa nivoima prije pandemije. Najveća tržišta u EU bloku su pokazala pozitivan, ali skroman učinak, pri čemu su Španija (5.9 odsto), Njemačka (5.4 odsto), Italija (5.4 odsto) i Francuska (2.8 odsto) zabilježile rast.

Podaci pokazuju da vozači još uvijek više preferiraju motore sa unutrašnjim sagorijevanjem, te tako benzinska vozila imaju najveći tržišni udio u prodaji od 35.2 odsto. Ipak, prodaja je u padu i to za 1.5 odsto. Još veći pad beleže dizel vozila, i to za 7,9 odsto, prenosi "AutoBlog".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije