Novosti

Predstavljen najsnažniji auto na svijetu sa manuelnim mjenjačem

Predstavljen najsnažniji auto na svijetu sa manuelnim mjenjačem
Foto: Hennessey | Predstavljen najsnažniji auto na svijetu sa manuelnim mjenjačem

Venom F5-M pokreće 6,6-litarski twin-turbo V8 motor, koji isporučuje 1.842 KS i 1.618 Nm obrtnog momenta, a uparen je sa šestostepenim manuelnim mjenjačem.

Ovaj model je zasnovan na Venom F5 Roadsteru, koji ima sedmostepeni automatizovani manuelni mjenjač.

Hennessey nije objavio nikakve detalje o performansama, ali jasno je da F5-M koji vredi 2,65 miliona dolara neće biti tako brz u utrci u ubrzanja kao njegov "brat" sa lopaticama za promjenu stepena prenosa.

S druge strane, to vjerovatno neće biti važno kupcima 12 primjeraka, koliko će zapravo biti proizvedeno, a tu je i činjenica da će i dalje imati jedan od najbržih drumskih automobila.

F5-M se ne razlikuje samo po menjaču i tri papučice, nego i po leđnom peraju dugom 1.400 mm, koje se širi od zadnjih sjedišta.

U unutrašnjosti je poznati upravljač sa mnogo dugmića, ali nema gornjeg djela koji bi kvario pogled na digitalne mjerače.

"Ekstremni smo, autentični i jasno i jedinstveno američki, a ove karakteristike blistaju u dizajnu modela F5-M, kao i u njegovim performansama", rekao je Nejtan Makimik, direktor dizajna u kompaniji Hennesey.

"Ovo je automobil za hrabre entuzijaste koji vole hiperautomobile sa divljom snagom, dramatičnim dizajnom i iskustvom za upravljačem koje se ne može porediti ni sa čim drugim na Zemlji", dodao je on.

(B92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije