Novosti

Povratak ikone: Renault 4 potpuno električan i spreman za avanturu (FOTO)

Povratak ikone: Renault 4 potpuno električan i spreman za avanturu (FOTO)
Foto: Renault | Povratak ikone: Renault 4 potpuno električan i spreman za avanturu (FOTO)

Renault je danas predstavio svijetu svoj dugo očekivani, iznova promišljen i dizajniran Renault 4. Ovo je "četvorka" za 21. vijek, a pod time mislimo da je riječ o potpuno električnom vozilu i njegovo puno ime je Renault 4 E-Tech electric.

Renault 4 istinska je ikona, rođena kao odgovor na sveobuhvatne društvene promjene 1960-ih, s egzodusom iz sela, pojavom srednje klase i novom ulogom žene. Bio je to automobil za svakoga i za svaku namjenu, simbol slobode.

Brojke to i potvrđuju: 8.135.424 primjeraka na pet kontinenata i u više od stotinu zemalja u razdoblju od 30 godina, što ga čini Renaultovim najprodavanijim modelom na globalnom nivou.

Najavljen na sajmu automobila u Parizu 2022. s izložbenim automobilom 4EVER Trophy, električni Renault 4 E-Tech ulazi u DNK izvornog modela kako bi se ponovno osmislio kao svestrani kompaktni automobil za današnjicu. Potpuno električan i povezan, svaki je centimetar "auto za život" (fra. 'voiture à vivre'), čak i više od toga, automobil spreman za bilo gdje, svaki dan.

Otvoren prema svijetu sa svojim otvorenim platnenim krovom Plein Sud (u prevodu "ravno prema jugu"), očito je spreman za avanturu s odvažnim, retro-futurističkim dizajnom koji će se svidjeti najvećem broju. Svojim modularnim rasporedom i prostranim prtljažnikom prilagođava se svim potrebama.

Prepun je tehnologije, bilo da je riječ o ADAS sustavima za bezbjednost ili OpenR Link i Reno avatar za iskustvo vožnje i vožnje. No hoće li novi potpuno električni Renault 4 E-Tech electric moći dostojno da zamijeniti legendarnu "četvorku" pokazati će vrijeme pred nama.

Proizvodnja novog Renaulta 5 E-Tech electric počinje s prvim danima 2025. godine, a tačan datum dolaska na tržište i cijene još nisu objavljene.

Renault 4 E-Tech electric ima stepen reciklaže od 88,6 odsto i koristi 26,4 odsto materijala koji potiču iz cirkularne privred, uključujući metal, staklo i 41 kg pronađenih recikliranih polimera.

 Renault 4 E-Tech electric (4,14 m) zauzima prirodno mjesto u B segmentu, odmah iznad Renaulta 5 E-Tech electric (3,92 m). Nešto veći i prostraniji od Renaulta 5 E-Tech electric, njegovo je pozicioniranje slično onome u modelima s motorima s unutarnjim izgaranjem, Captura (4,24 m) u odnosu na Clio (4,05 m). Dok je Renault 5 E-Tech Electric namijenjen urbanim kupcima, Renault 4 E-Tech Electric cilja na širu publiku, nastojeći ih sve usmjeriti prema električnim vozilima, uključujući mlade porodice.

(T portal)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije