Novosti

Otkriven Bigster: Najveća Dacia od 25.000 evra (FOTO, VIDEO)

Otkriven Bigster: Najveća Dacia od 25.000 evra (FOTO, VIDEO)
Foto: Dacia | Otkriven Bigster: Najveća Dacia od 25.000 evra (FOTO, VIDEO)

Rumunska Dacia koja je pod okriljem Renaulta doživjela procvat održala je premijeru najvećeg modela po imenu Bigster (457 cm dužina, 25 cm više od Dustera).

Ovaj model ulazi u klasu u kojoj će, očigledno, pokušati pomrsiti račune vozilima kao što su Škoda Kodiaq ili Peugeot 5008.

 

Bigster dolazi i s pogonom na sva četiri točka, off-roud sposobnostima i robusnim vanjskim dizajnom koji ostaje vjeran konceptu koji je prvi put prikazan 2021. godine. Dizajnerski jezik sličan je novom Dusteru, a posebno se ističe elegantna bočna silueta. Bigster se nalazi na platformi Renault-Nissan-Mitsubishija CMF-B, koju dijele Duster, Sandero, Jogger i Clio.

Vodeći model je Hybrid 155, koji spaja četvorocilindrični benzinski motor od 107 KS (1,8 l) s dva električna motora (motor od 50 KS i visokonaponski starter-generator) i baterijom od 1,4 kWh. Bigster je prvi automobil Grupe Renault koji je opremljen ovom postavkom. Sa 155 KS to je i najsnažniji model Dacije. Uz model ide i šeststupanjski automatik.

Kupci se takođe mogu odlučiti za TCe 140, koji kombinuje 1,2-litreni trocilindrični turbobenzinski motor sa 140 KS s blagim hibridnim sustavom od 48 V. Tu je i verzija s ugrađenom plinskom instalacijom. Najslabiji je TCe 130, koji ima pogon na sva četiri točka. Oba su dostupna samo s ručnim mjenjačem sa šest stupnjeva prenosa.

U interijeru se Bigster fokusira na prostor, ergonomiju i udobnost, kažu u Daciji. Nove karakteristike, poput debljeg stakla, poboljšane akustične podloge, električno podesivih sjedišta i dvozonske kontrole klime, dio su luksuznije ponude.

Armaturnom pločom dominira središnji ekran osjetljiv na dodir od 10,1 inča, koji standardno ima refleksiju pametnog telefona. Ogromnih 667 litara gepeka s podignutim sjedištima stavlja ga u rang s modelima Kodiaq i 5008. Spominje se početna cijena od 25.000 evra na europskim tržištima.

(Revija HAK)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije