Novosti

Novi zemljotres u EU auto industriji

Novi zemljotres u EU auto industriji
Foto: Pixnio | Novi zemljotres u EU auto industriji

​Radnici u problematičnom automobilskoj sektoru u Italiji prvi put u 20 godina održavaju nacionalni štrajk. Desetine hiljada radnika u automobilskoj industriji protestovali su na ulicama Rima, mašući sindikalnim zastavama i noseći transparente u znak protesta zbog uslova rada u automobilskoj industriji.

Tri glavna sindikata u sektoru u Italiji zatražila su od vlade da zaštiti zaposlenje u industriji i pomogne osigurati budućnost proizvodnje automobila u Italiji, piše "Euronews".

"Dakle, ono što danas poručujemo je da radnici ne mogu isključivo snositi troškove ekološke tranzicije", rekao je Rikardo Falketa, službenik sindikata metalaca UIL u Bariju.

Neizvjesnost oko mogućih budućih planova globalnog proizvođača automobila Stellantisa ključni je razlog trenutnih štrajkova. Četvrti najveći svjetski proizvođač automobila pod pritiskom je da pruži jasnoću o svojim budućim proizvodnim planovima dok se suočava s rastućom konkurencijom i finansijskim poteškoćama.

Italijanska krajnje desna vlada optužila je kompaniju za premještanje tvornica u zemlje s nižim troškovima.

Prema podacima o proizvodnji za prvih devet mjeseci koje je objavio sindikat, Italijanska federacija metalaca, proizvodnja Stellantisa pala je za 40 odsto u 2024. u poređenju s prošlom godinom. "Kako bi se postigao cilj koji je postavila vlada od milion vozila do 2030., Stellantis grupa bi trebala udvostručiti proizvodnju", navodi se u izvještaju.

Turbulencije oko Stellantisa

Multinacionalna grupa, stvorena 2021. spajanjem Fiat-Chryslera i PSA Peugeota, zabilježila je nagli pad proizvodnje u većini svojih italijanskih tvornica u prvoj polovini 2024. Tokom proteklih 17 godina, proizvođač automobila smanjio je italijansku proizvodnju za gotovo 70 odsto.

Izvršni direktor Karlos Tavares nedavno je optužio pravila EU o emisiji ugljika za povećanje proizvodnih troškova, sugerišući da bi grupa mogla biti prisiljena zatvoriti neke tvornice kako bi izdržala konkurenciju iz Kine. Rekao je da "ne može isključiti" otpuštanja, ponovno naglašavajući potrebu za dodatnim državnim podsticajima kako bi se podstakla potražnja za električnim automobilima.

Stellantis, koji proizvodi Jeep i Chrysler vozila, bio je u centru pažnje nakon upozorenja o gubitku, u kojem je najavljeno da se očekuje završetak godine s gubitkom do 10 milijardi evra (11.2 milijarde dolara).

Kompanija je ove sedmice najavila da će u novembru pauzirati proizvodnju Fiata Pande. Ova odluka uslijedila je nakon slične odluke donijete prošli mjesec, vezane za električni Fiat 500.

U međuvremenu, francuske tvornice ove automobilske grupe takođe se suočavaju s neizvjesnošću. Međutim, sve će one imati trogodišnji proizvodni plan do sredine novembra, prema AFP-u.

Izvršni direktor Karlos Tavares našao se takođe na udaru američkih trgovaca i sindikata United Auto Workers zbog loših finansijskih rezultata ove godine, nakon što su pretrpili neočekivano velik broj skupih vozila u prodajnim salonima. Pokušavaju smanjiti troškove odgađanjem otvaranja tvornica, otpuštanjem sindikalnih radnika i ponudom otkupnina za zaposlenike na plati.

Grupa je u septembru objavila da traži nasljednika za 66-godišnjeg Tavaresa kao dio planirane promjene vođstva. Tavaresov petogodišnji ugovor trajao je još nešto više od godinu dana, do 2026., ali firma je tada nagovijestila da bi on mogao ostati na funkciji i duže, prenosi "Index".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije