Novosti

Novi Peugeot 208 ima turbomotor sa 145 KS i jednu ton

Novi Peugeot 208 ima turbomotor sa 145 KS i jednu ton
Foto: Twitter / Printscreen | Novi Peugeot 208 ima turbomotor sa 145 KS i jednu ton

Peugeot tvrdoglavo odbija vratiti legendarne oznake GTI i Rallye na svoje nove modele, ali to nije spriječilo Stellantis Motorsport da razvije novu trkaću verziju 208. Ovaj 208 Racing ima unaprijeđeni motor s turbopunjačem, oštrije postavke vješanja i uobičajeno visoke sigurnosne standarde, što ga čini pristupačnim ulaznim modelom u svijet automobilskog sporta.

Iako bismo ga zaista voljeli vidjeti na cesti, jer cestovni modeli koncipirani slično svojevremeno su proslavili Peugeot, 208 Racing je dizajniran isključivo za FR6 Trophy. Ova nova trkaća serija, koju organizuje Federation Francaise du Sport Automobile (FFSA), biće dio Francuskog Rally Cupa počevši od 2025., a Stellantis je prvi proizvođač koji će se pridružiti.

Trkaći reli automobil temelji se na dorađenom Peugeotu 208 i dizajnom se nimalo ne razlikuje od njega, osim što ima "trkaće boje" i čelične naplatke. S nostalgijom nas podsjeća na legendarni model 106 Rallye, koji je bio izuzetno zabavan cestovni model iz kojeg je izvedena trkaća verzija.

U unutrašnjost novog 208 je Peugeot dodao zavareni zaštitni kavez i automatski sistem za gašenje požara, oba u skladu s propisima Rally4. Kontrolna ploča je "optimizovana" kako bi se izbjegle refleksije i ima višenamjenski zaslon, prekidač strujnog kruga i prilagođene kontrole na centralnoj konzoli. Nadalje, elektronička arhitektura specifična za takmičenja timovima olakšava prikupljanje i analizu podataka o vožnji.

Za razvoj 208 Racinga, Stellantis Motorsport koristio je svoju stručnost iz modela Peugeot 208 Rally4, Citroen C3 Rally2 i 208 Racing Cup. Ispod haube nalazi se unaprijeđena verzija poznatog 1.2-litrenog trocilindričnog benzinskog motora s turbopunjačem koji proizvodi 145 KS. To je 15 KS više od najsnažnije serijske izvedenice ovog motora, 67 KS manje od trkaćeg modela 208 Rally4. Ipak, 208 Racing ima dovoljno snage za mali automobil koji teži samo 1.050 kg. Snaga se prenosi na prednje točkove preko ručnog mjenjača sa šest stepenova prenosa kratkog obima.

Motor radi isključivo na gorivu superetanol-E85, koje smanjuje emisije CO2 za procijenjenih 30 odsto u poređenju s benzinom. Inženjeri Stellantis Motorsporta takođe su prilagodili sistema vješanja i kočenja koristeći povratne informacije od profesionalnih vozača trka. Konačno, standardne gume Michelin Pilot Sport PS5 pridonose nižim troškovima održavanja.

208 Racing košta 38.900 evra bez poreza, što nije malo, no mnogo je jeftinije od 208 Rally4 . Stellantis je već počeo primati narudžbe i očekuje početak isporuka u februaru 2025. godine.

Nažalost, Peugeot ne planira ponuditi nikakvu sportsku cestovnog 208, barem ne u doglednoj budućnosti. Uostalom, klasa gradski sportskih automobila je gotovo izumrla, i nema nekih naznaka da će se ikada vratiti, prenosi "Jutarnji".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije