Novosti

Northvolt reže broj zaposlenih, zaustavlja dio proizvodnje

Northvolt reže broj zaposlenih, zaustavlja dio proizvodnje
Foto: Freepik | Northvolt reže broj zaposlenih, zaustavlja dio proizvodnje

STOKHOLM - Švedski proizvođač baterija Northvolt AB radi na zaustavljanju finansijske trzavice pauziranjem dijela proizvodnje u svojoj vodećoj fabrici i ukidanjem radnih mjesta jer se suočava s operativnim teškoćama i padom potražnje za električnim vozilima.

Početni koraci njegove strateške revizije takođe uključuju traženje partnera za pogone u Poljskoj, rekli su iz Northvolta u ponedjeljak, ne navodeći veličinu bilo kakvog smanjenja radne snage među svojih oko 6.000 zaposlenih. 

Tvrtka je prodala švedsku lokaciju koju je prethodno planirala za izradu katodnog materijala, preteče za proizvodnju baterija. "Moramo preduzeti neke oštre mjere u svrhu osiguranja temelja poslovanja Northvolta kako bismo poboljšali našu finansijsku stabilnost i ojačali našu operativnu izvedbu", rekao je glavni izvršni direktor Peter Carlsson.

Fabrika do daljnjega pauzira rad u svom pogonu za proizvodnju katodnog materijala Northvolt Ett Upstream 1, navodi se u saopštenju, prenosi SEEbiz.

Northvolt, najveći domaći proizvođač baterija na kontinentu, borio se s povećanjem proizvodnje u svojoj glavnoj fabrici izvan grada Skelleftea blizu Arktičkog kruga. Već je odgodio planove za početnu javnu ponudu za iduću godinu zbog izazovnog tržišta i operativnih problema.

Tržište za proizvođače baterija nastavlja se pogoršavati usljed pada prodaje električnih vozila. Kompanije uključujući Volkswagen AG, Stellantis NV i Mercedes-Benz Group AG ove su godine morale smanjiti ili preusmjeriti projekte baterija.Northvolt je rekao da ostaje predan svojim objektima NOVO u Švedskoj, Northvolt Drei u Njemačkoj i Northvolt Six u Kanadi te je u bliskom dijalogu s ključnim dionicima.

Potencijalne izmjene vremenskih rokova tih projekata bit će potvrđene tokom jeseni, zajedno sa svim daljnjim radnjama za uštedu troškova, rekla je tvrtka. Northvoltovo glavno mjesto isporučilo je svoje prve baterije u maju 2022.godine , ali povećanje proizvodnje nije bilo glatko.  BMW AG odustao je od narudžbe vrijedne 2 milijarde evra (2,2 milijarde dolara) u junu, dok se Volkswagenova Scania žalila na spore isporuke ranije ove godine.

Takođe je došlo do naglog pada prodaje električnih vozila u Evropi jer nema dovoljno pristupačnih modela koji bi mogli preći rane korisnike i bogate, a smanjeni državni podsticaji dodatno su umanjili interes kupaca. 

Električna vozila koja se prodaju sve su više kineska — ili američka — s BYD Co. i Tesla Inc. koji prodaju više od lokalnih proizvođača zajedno. Northvolt, koji su osnovala dva bivša Teslina menadžera prije otprilike osam godina, smatrao je Volkswagen najvećim pojedinačnim vlasnikom krajem prošle godine, s 21 odsto udjela, dok su fondovi kojima upravlja Goldman Sachs Asset Management imali oko 19 odsto. Vargas Holding AB iz Haralda Mixa imao je oko sedam odsto, a Northvoltovi menadžeri i osoblje ukupno oko devet odsto, prema godišnjem izvještaju za 2023.godinu.

Ranije u ponedjeljak, dugo očekiva izvještaj bivšeg predsjednika Evropske centalne banke Marija Draghija o konkurentnosti Evropske unije izazvalo je poseban prijezir prema automobilskom sektoru.  Unija se suočava sa stvarnim rizikom da proizvođači automobila u EU nastave gubiti tržišni udio u korist Kine, koja je ispred 27-članog bloka u "gotovo svim domenama", dok proizvodi po nižoj cijeni, navodi se u izvještaju, nazivajući industriju "ključnim primjerom nedostatka EU planiranja.”

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije