Novosti

Ništa od većih carina na kineske automobile?

Ništa od većih carina na kineske automobile?
Foto: Pixabay | Ništa od većih carina na kineske automobile?

Evropska komisija i kineska vlada složile su se da intenziviraju pregovore, kako bi spriječile dodatne uvozne carine EU na električna vozila proizvedena u Kini.

Dvije strane bi mogle i da preispitaju sporazum o minimalnoj cijeni, koji je EU ranije odbacila, saopštila je EK, a prenio Rojters.

Evropski komesar za trgovinu Valdis Dombrovskis i kineski ministar trgovine Vang Ventao razgovarali su danas, dok se zemlje EU spremaju da glasaju o carinama do 35,3 odsto, preko standardnih uvoznih tarifa Evropske unije od 10 odsto za automobile, prenosi B92.

EK je navela da je diskusija o carinama za električna vozila bila "iskrena i konstruktivna".

Dombrovskis je naglasio da će biti nastavljena istraga EU protiv kineskih subvencija za svoje proizvođače i napomenuo da je zasnovana na činjenicama i osmišljena da omogući konkurenciju i jednake uslove.

On je dodao da su dve strane potvrdile svoju volju da intenziviraju pregovore u pronalaženju obostrano prihvatljivog rješenja i složile se da preispitaju obaveze o cijenama.

Dombrovskis je rekao da će istraga Evropske unije biti nastavljena.

S druge strane, izrazio je zabrinutost zbog kineskih trgovinskih istraga protiv uvoza rakije, svinjetine i mliječnih proizvoda iz EU, koje bi mogle da dovedu do kineskih tarifa, rekavši da su neopravdane i zasnovane na sumnjivim razlozima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije