Novosti

Mnogi njemački kupci e-vozila se vraćaju benzincima i dizelašima

Mnogi njemački kupci e-vozila se vraćaju benzincima i dizelašima
Foto: Pixnio | Mnogi njemački kupci e-vozila se vraćaju benzincima i dizelašima

​Od početka godine broj onih koji su kupovali novo vozilo i koji su električni automobil zamijenili vozilom sa SUS motorom se popeo na 34 odsto. To piše "Frankfurter Allgemeine Zeitung" pozivajući se na studiju kompanije HUK Coburg.

Još 2021. broj vozača koji je mijenjao električne automobile benzincima i dizelašima bio je 14 odsto. Smanjio se i broj novih kupaca električnih automobila.

U trećem tromjesečju 2024. godine samo 3.9 odsto kupaca privatnih automobila se odlučilo za električni pogon. Prethodno, u posljednjim kvartalima 2022. i 2023., udio prelaska sa SUS motora na električne automobile je dostigao 6.9 ​odsto i 6.6 procenata.

Razlog vjerovatno nije samo ukidanje subvencija. Infrastruktura za punjenje takođe ne napreduje dovoljno brzo.

Sa 13.9 miliona osiguranih vozila i tržišnim udjelom od oko 25 odsto među privatno registrovanim vozilima, najveći njemački osiguravač automobila HUK Coburg može da se osloni na reprezentativne podatke o razvoju tržišta automobila.

Zanimljivo, nasuprot njemačkim i evropskim brojkama, prodaja električnih automobila u Kini i SAD-u snažno raste, prenosi "AutoBlog".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije