Novosti

Lamborginijevo remek djelo: 100 KS po cilindru za nasljednika Hurakana

Lamborginijevo remek djelo: 100 KS po cilindru za nasljednika Hurakana
Foto: Lamborghini | Lamborginijevo remek djelo: 100 KS po cilindru za nasljednika Hurakana

Na sedmici automobila u Montereju, u Kaliforniji 16. avgusta biće predstavljen nasljednik lamborginijevog modela Hurakan.

Hurakan je postavio letvicu veoma visoko, s obzirom da je jedan od najuspešnijih modela u istoriji brenda.

 Lamborginijev novi model biće plug-in hibrid (PHEV), baš kao i Revuelto, iako ga italijanski brend radije naziva HPEV, što je skraćenica za elektrifikovano vozilo visokih performansi.

Nasjlednik Hurakana, interno nazvan Projekat 634, imaće novi 4.0-litarski tvin-turbo V8 motor, koji je u potpunosti razvio Lamborgini, koji može da se vrti do 10.000 obrtaja u minutu i proizvodi 800 KS.

Lamborgini kaže da je ovaj motor potpuno drugačiji od onog koji se koristi u Urusu SE (4.0 V8 tvin-turbo) koji se takođe koristi u modelima marki Porše, Bentli i Audi.

Novi V8 konstruisan je pod uglom od 90 stepeni i ima dva turbo punjača smještena unutar V-bloka. Ovakvo postavljanje turbina smanjuje rastojanje protoka vazduha, što ima za posljedicu brži odziv na pedalu gasa.

Benzinski motor proizvodiće maksimalnu snagu između 9.000 i 9.750 o/min. Kao pomoćnika imaće elektromotor smješten između V8 bloka i menjača, koji će dodati 150 ks i 300 Nm obrtnog momenta.

Spekuliše se da će na prednjoj osovini imati još dva elektromotora, tako da će automobil imati pogon na sva četiri točka, iako Lamborgini nije objavio zvanične informacije o tome.

Sa V8 motorom i zadnjim elektromotorom trebalo bi da nudi ukupno oko 900 KS maksimalne snage. Poređenja radi, najmoćniji Hurakan je dostizao 640 KS.

Uz ove brojeve, očekuje se da će 0-100 km/h stizati za manje od tri sekunde.

Što se tiče odlazećeg Hurakana, proizvodnja će se nastaviti do decembra kako bi se pokrile sve prispjele narudžbine.

(b92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije