Novosti

Honda sprema manuelni mjenjač za električna vozila

Honda sprema manuelni mjenjač za električna vozila
Foto: Tanjug/AP | Honda sprema manuelni mjenjač za električna vozila

Honda je počela da ispituje manuelni mjenjač u testnom električnom vozilu, piše The Drive.

U stvari, inženjeri kompanije trenutno testiraju simulacioni manuelni mjenjač u predstojećem električnom modelu Serije 0.

Tokom nedavne konferencije za štampu u Japanu, inženjer Honde je potvrdio da je razvila manuelni mjenjač sa pedalom kvačila za električna vozila, navodi Revijahak, prenosi b.92.

Navodno, automobil sa takvim mjenjačem može da replicira zvuk motora Hondinih legendi sa konvencionalnim motorima, kao što je NSX.

Još 2022. godine, izgledalo je da se kompanija pomirila sa činjenicom da tehnologija manuelnog mjenjača neće imati mjesta u njenim električnim modelima. Ali mišljenja se mjenjaju, i očigledno je Honda procijenila da postoji određena tržišna niša za manuelne mjenjače u električnim vozilima.

Elektromotor ima mnogo širi opseg obrtaja u kojem može efikasno da radi, tako da mu je potreban samo jedan stepen prenosa, za razliku od motora sa unutrašnjim sagorjevanjem koji zahtjeva više "brzina".

Ostaje da se vidi da li će (i kada) Honda ugraditi manuelac u bilo koji od električnih automobila. Za tim nema potrebe, ali vjerovatno postoji interesovanje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije