Novosti

Gašenje požara na električnom kamionu nemoguća misija (VIDEO)

Gašenje požara na električnom kamionu nemoguća misija (VIDEO)
Foto: Freepik | Gašenje požara na električnom kamionu nemoguća misija (VIDEO)

Kalifornijski vatrogasci morali su da poliju zapaljenu bateriju električnog kamiona-šlepera Tesla Semi sa 190.000 litara vode da bi suzbili vatru.

Kamion se zapalio pošto je skrenuo sa puta i udario u drvo, saopštila je američka Agencija za bezbjednost saobraćaja (NTSB).

Pored ogromne količine vode, vatrogasci su iz helikoptera sipali tečnost, tzv. "usporivač požara" oko kamiona, a put je zbog gašenja bio zatvoren 15 sati.

Vatrogasci su rekli da je baterija dostigla temperaturu od 540 Celzijusa dok je gorjela.

Povodom ovog požara koji se dogodio u avgustu na međudržavnom putu sjeveroistočno od Sakramenta, NTSB navodi da će razmotriti rizike od požara velikih litijum-jonskih baterija kamiona.

Ta agencija je utvrdila da u kamionu nije radio nijedan od Teslinih djelimično automatizovanih sistema za sprečavanje sudara i pomoć poslije njih, i da ti sistemi "nisu mogli da se uključe", prenosi B92.

Pošto je kamion odvučen sa puta, vatrogasci su ga nadgledali 24 sata jer litijum-jonske baterije mogu da se ponovo zapale i pošto se požar ugasi.

Rizik veliki, uputstva neadekvatna

Poslije istrage 2021. godine, NTSB je utvrdio da požari baterija električnih vozila visokog napona predstavljaju rizik za one koji prvi priteknu da gase, a da su uputstva proizvođača vozila i baterija o tome kako gasiti požar neadekvatna.

Tesla električne kamione-šlepere Semi isporučuje od decembra 2022. godine.

Izvršni direktor Ilon Mask je tada rekao da ti kamioni na električni pogon imaju domet sa punim baterijama od 800 kilometara i to sa 37 tona tereta na prikolici.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije