Novosti

Evropska unija usvojila dodatne carine na kineska vozila

Evropska unija usvojila dodatne carine na kineska vozila
Foto: BYD | Evropska unija usvojila dodatne carine na kineska vozila

Prijedlog Evropske komisije da se nametnu dodatne carine na električna vozila kineske proizvodnje dobio je potrebnu podršku država članica na današnjem glasanju, stoji u saopštenju Komisije.

Komisija je dodala da će paralelno nastaviti pregovore s Kinom kako bi se istražilo alternativno rešenje koje bi u potpunosti bilo kompatibilno sa Svetskom trgovinskom organizacijom (WTO), odnosno adekvatno u rešavanju "štetnog subvencionisanja" koje je utvrdila istraga Komisije, prenosi Automotive news Europe.

Konačna uredba mora biti uneta  u službenu evidenciju do 30. oktobra. Komisija, izvršni organ EU, sada može da nastavi sa sprovođenjem odluke koja bi trajala sledećih pet godina.

Deset država članica glasalo je za tu meru, dok su Nemačka i još četiri glasale protiv, a 12 ih je bilo suzdržano. Nove carine dodaju do 37,6% na one već postojeće.

Odluka EU dolazi nakon što je istraga pokazala da je Kina nepravedno subvencionisala svoju industriju. Peking negira tu tvrdnju i zaprijetio je carinama evropskim sektorima mlijeka, rakije, svinjetine i automobila.

Evropska Unija aktivno pokušava da smanji zavisnost od Kine, a bivši predsednik Evropske centralne banke Mario Dragi prošlog mjeseca je upozorio da je kineska praksa pretnja Evropskoj uniji, koja bi je mogla učiniti ranjivom. EU je prošle godine realizovala 739 milijardi eura u trgovini s Kinom.

(B92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije