Novosti

Dolazi još jedan novi DeLorean iz sasvim druge kompanije

Dolazi još jedan novi DeLorean iz sasvim druge kompanije
Foto: DNG Motors promo | Dolazi još jedan novi DeLorean iz sasvim druge kompanije

​Prije nekoliko mjeseci predstavljen je automobil Alpha 5, za koji su njegovi tvorci tvrdili da je duhovnih nasljednik čuvenog DeLoreana DMC-12 s početka osamdesetih godina prošlog vijeka, automobila koji se proslavio u filmu "Povratak u budućnost".

Međutim, sada dolazi najava još jednog modela koji pretenduje na naslijeđe originalnog DeLoreana. Ovog puta u pitanju je kompanija DNG Motors (DeLorean Next Generation Motors), koju je osnovala Kat DeLorean, kćerka Džona DeLorean, čovjeka koji je zaslužan za DMC-12.

Novi autromobil dizajniran po ugledu na original nosi oznaku "Model – JZD", u Džonovu čast (John Z. DeLorean), a kompanija tvrdi da će proizvodnja početi u januaru 2023. i to u američkoj prijestonici automobila, Detoritu, gradu u kome je karijeru započeo i Džon DeLorean.

Zvanična premijera novog modela održaće se "krajem godine".

Detalji su trenutno napoznati ali DNG Motors navodi da se u njihovom timu nalaze "neki od najboljih umova iz automobilske industrije", zajedno sa pojedincima iz originalnog tima "koji su učestvovali u stvaranju prvog kultnog DeLoreana pre više od 40 godina".

Takođe se tvrdi da će DNG Motors biti "nova vrsta kompanije za mobilnost kakvu industrija nikada ranije nije vidjela, ona koja se fokusira na ljude".

Pored proizvodnje automobila i otvaranja radnih mjesta, kompanija planira da pokrene nove inženjerske programe koje će biti od koristi učenicima srednjih škola, kao i da uspostavi partnerstvo sa drugim proizvođačima kako bi se odgovorilo na izazove sa kojima se auto-industrija suočava.

DNG Motors takođe ističe da nemaju nikakve veze sa bilo kojim drugim projektima koji nose ime DeLorean i da su jedina kompanija koja ima direktnu vezu sa Džonom Z. DeLoreanom, što se naravno odnosi na "drugi novi" DeLorean koncept, pomenuti Alpha 5, koji je najavila teksaškia kompanija DeLorean Motors Reimagined LLC.

Naravno, ostaje da se vidi da li će bilo koji od ovih projekata rezultirati serijskom proizvodnjom bilo kakvog automobila, jer je stvaranje novog vozila od nule i uvođenje u proizvodni proces nevjerovatno težak i složen poduhvat koji zahtjeva vrijeme i resurse, posebno uz današnju strogu zakonsku regulativu.

Ali ukoliko se realizuju oba DeLorean projekta, vjerovatno će u budućnosti biti nekoliko pravnih bitaka oko toga ko posjeduje prava na naslijeđe originalnog modela, prenosi b92.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije