Novosti

Dobre vijesti za Mercedes stižu iz Kalifornije i Nevade

Dobre vijesti za Mercedes stižu iz Kalifornije i Nevade
Foto: Pixnio | Dobre vijesti za Mercedes stižu iz Kalifornije i Nevade

​Mercedes-Benz je postao prvi svjetski proizvođač automobila koji je dobio dozvole za posebna spoljašnja gabaritna svjetla za automatizovanu vožnju u državama Kalifornija i Nevada. Kalifornijska dozvola za izuzeće za testiranje vozila u Kaliforniji je u početku ograničena na dvije godine. Dozvola za Nevadu se odnosi na vozila iz proizvodnje Mercedes-Benz modela 2026. godine i ostaće važeća dok se ne postigne zakonska izmjena s državnim zakonodavstvom.

Obje dozvole omogućavaju Mercedes-Benzu dobijanje važnih uvida u interakciju automatizovanih vozila i drugih učesnika u saobraćaju. Uključivanje gabaritnih svjetala je spremno značajno da poveća javno prihvatanje automatizovane vožnje i doprinese bezbjednosti na putu, budući da svjetla čine status automatizovanog sistema vožnje jasno vidljivim spolja.

To takođe omogućava policijskim službenicima za sprovođenje saobraćajnih zakona da identifikuju status sistema i utvrde da li je vozačima dozvoljeno učestvovanje u sekundarnim aktivnostima tokom automatizovanog putovanja. Dizajnirana u skladu s preporučenom praksom SAE J3134, tirkizno ofarbana gabaritna svjetla za automatizovanu vožnju u Kaliforniji su integrisana u prednja i zadnja svjetla, kao i u dva spoljašnja retrovizora u vozilima Mercedes-Benz za testiranje.

"S razvojom automatizovanih gabaritnih svjetala, Mercedes-Benz ponovo postavlja nove industrijske standarde. Prvi smo proizvođač automobila u svijetu koji je dobio takva odobrenja u SAD-u, tačnije u Kaliforniji i Nevadi. Što više vozila s automatizovanom vožnjom naseljava puteve, komunikacija i interakcija između vozila i okoline postaje važnija", rekao je Markus Schäfer, član upravnog odbora Mercedes-Benz Group AG, glavni tehnološki direktor razvoja i nabavke.

Svjetla za automatizovanu vožnju u početku će biti integrisana u vozila za testiranje u Kaliforniji opremljena s DRIVE PILOT, koji je prvi svjetski sistem SAE-Level 3 za automatizovanu vožnju s međunarodno važećim odobrenjem tipa. DRIVE PILOT je dobio sertifikat 2021. u Njemačkoj i 2023. u Nevadi i Kaliforniji, SAD, gdje svaka država zahtjeva zasebnu sertifikaciju. U Njemačkoj je DRIVE PILOT već dostupan za narudžbine od 2022., a u Sjedinjenim Američkim Državama su prva serijska vozila nedavno debitovala na auto-putevima Kalifornije i Nevade.

Tirkizna boja ispunjava dva važna kriterijuma koji su doprinjeli ovom izboru boje – njena vidljivost omogućava pouzdano i brzo otkrivanje za druge učesnike u saobraćaju te nudi razlikovanje od postojeće rasvjete vozila i saobraćajnih signala kao što su semafori ili rasvjeta za hitne slučajeve. Kao rezultat toga, mogućnost zabune s već postojećim bojama osvjetljenja može da bude značajno smanjena. Osim toga, prema nalazima brojnih testnih studija, tirkizna boja je optimalna za automatizovanu vožnju.

I fiziološki i psihološki faktori potvrđuju veće vrijednosti tirkiza u gotovo svim područjima nego što je to bio slučaj s drugim bojama. Tirkizna je takođe opisana u industrijskoj praksi SAE J3134 'ADS Marker Lamps' za upotrebu za prikaz aktivacije automatizovanog sistema vožnje, prenosi "AutoBlog". Razvoj i odobrenje novog koncepta rasvjete su uključivali zajedničke napore interdisciplinarnog tima koji se sastoji od inženjera, voditelja usklađenosti, stručnjaka za zaštitu podataka i stručnjaka za etiku.

Mercedes-Benz je predan standardizaciji tirkizne boje kao sredstva za vizuelizaciju automatizovanog stanja vožnje, podstičući globalno razumijevanje i prihvatanje ove tehnologije. Do sada ne postoji opšti okvir u Sjedinjenim Državama, Kini ili UN-ECE (Ekonomska komisija Ujedinjenih nacija za Evropu) za korišćenje tirkiznih svjetala u serijskim vozilima.

Kalifornija i Nevada su preduzele prvi važan korak sa sada odobrenim izuzećima. Buduća globalno usklađena regulativa za tirkizna gabaritna svjetla za automatizovanu vožnju će činiti osnovu za povećanu bezbjednost za sve učesnike u saobraćaju i podsticanje daljih tehničkih inovacija. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije