Novosti

Dnevna svjetla su veoma korisna, ali imaju i skrivenu manu

Dnevna svjetla su veoma korisna, ali imaju i skrivenu manu
Foto: Pixabay | Dnevna svjetla su veoma korisna, ali imaju i skrivenu manu

Evropska unija donijela je 2011. godine zakon po kom sva vozila na prednjoj strani moraju da imaju ugrađena dnevna svjetla, koja su stalno uključena.

Obično su to svjetla sa LED diodama, a kod nekih jeftinijih automobila tu ulogu preuzimaju i svjetla za maglu.

Međutim, osim važne uloge u bezbjednosti, ova svjetla kriju i jednu opasnost - mnogi automobili, kada su ona uključena, nemaju nikakvo osvjetljenje pozadi.

U trenucima kad je vidljivost po danu često smanjena, kao i u tunelima, ako ne uključite glavna svjetla, to može biti poprilično opasno. Naravno, najviše za vozače iza takvog automobila, koji će ga često mnogo kasnije uočiti.

U istraživanju koje je proveo britanski Kraljevski autoklub, čak 62 odsto vozača priznalo je da je u uslovima smanjene vidljivosti na putu (magla, kiša, sumrak itd) primjetilo automobile koji su imali uključena samo prednja dnevna svjetla, navodi Revija HAK, prenosi b.92.

Svjetla pozadi nisu bila uključena, jer mnogi automobili nemaju tu opciju sa dnevnim svjetlima.

Ako imate opciju dnevnih svjetala u automobilima, provjerite da li su uključena i sa zadnje strane. Ako nisu, onda kada kada je slabija vidljivost na putu, obavezno uključite glavna svjetla (uključuju se i zadnje lampe).

Mnogi novi automobili imaju i opciju automatskog uključivanja glavnih svjetala, pa samo provjerite da li su uključena. Tako ćete vaš automobil učiniti mnogo vidljivijim i vozačima iza vas, pogotovo u vrijeme kada su česte magle i kada je vidljivost smanjena.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije