Tenis

Novak Đoković – Robin Hud svjetskog tenisa

Novak Đoković – Robin Hud svjetskog tenisa
Foto: Tanjug/AP | Novak Đoković – Robin Hud svjetskog tenisa

Teniseri širom svijeta mole Novaka Đokovića za pomoć, jer su u nezavidnoj finansijskoj situaciji, tvrde da su plaćeni manje nego što zaslužuju.

Posljednji u nizu koji je uputio apel za pomoć je brazilski teniser Karue Sel.

O tome koji su najveći problemi profesionalnih igrača tenisa i zašto smatraju da su finansijski potcenjeni za TV Prva govorio je trener i bivši selektor Srbije Bogdan Obradović.

"Interesantna tema, potreban je duži razgovor.Tenis je prilično nesređen sport, imate nekoliko strukura i komapanija koji kao vladaju tenisom - ATP, ITF... Tu ima dosta stavri koje su iste, ali su organizacije razlilčite. Svi imaju svoj interes, a interes je da raađuju. Tu igrači ne postoje, koliko zaradiš, toliko ćeš i dobiti, Nema garantovanih plata kao u NBA. Mi kao treneri ne postojimo u profesionalnoim tenisom. Vi radite za ATP, ali nemate nikavu nadoknadu. Plaća vas ili klub ili federacija ili igrač. Sve se živo pordaje za pare", rekao je Obradović

Nekadašnji trener Dejvis kup reprezentacije Srbije istakao je da Novak Đoković jedini koji želi da se bavi ovom temom preko svog Udruženja profesionalnih igrača tenisa“ (PTPA), gdje ukazuje na nelogičnosti u radu ATP – organizacije.

"Proćiće 500 godina i ništa neće promeniti. bilo je tu dosta prvih igrača, a samo je Novak je to pokrenuo. On je Dimitrije Tucović, Robin Hud... Nema volje. Važno je da šou ide, da se stvaraju šampioni, da se stavraju idoli deci, oprema se pordaje po neverovatnim cena... Ta tema između se ne postoji", dodao je.

On je potom objasnio i kako se nižerangirani teniseri snalaze kako bi zaradili dodatno.

"Sve je komplikovano, oni dođu da odrade sparing sa klinicma, dobiju hranu i smeštaj. To je po prilična patnja. Uzašan je psihološki pristisak".

Upitan je i šta je rješenje.

"Ono što treba uraditi jeste da se prvih 500 na svetu zašite, da dobijete neku platu koju možete da platite trenere, put... To bi trebalo da daju organizatori. To nije neka cifra, to je 50-100 miliona godišnje. Pitanje da li oni to žele i da li će oni moći tako da zarađuju, pa je pitanje da li će menjati matematiku. Ako će im to doneti bolji rezultate i igrače, onda to pije vode", poručio je Obradović, piše b92.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije