Svijet

Vojni pilot u Njemačkoj otkriva koliko zarađuje

Vojni pilot u Njemačkoj otkriva koliko zarađuje
Foto: Ministarstvo odbrane Njemačke | Vojni pilot u Njemačkoj otkriva koliko zarađuje

Marius (26) živi svoj san: kao pilot helikoptera, upravlja moćnim Sea Lynx Mk88A, koji ne samo da nudi uživanje u letenju iznad otvorenog mora, već i zahtjevne manevre i vojne misije širom svijeta.

Marius je trenutno prvi poručnik na moru u platnoj grupi A10, nivo 3. To znači da ima osnovnu platu od 3.922 evra mjesečno. Zahvaljujući naknadama za posao i rizik na poslu, njegova bruto zarada raste na 4.928 evra. Neto, nakon odbitka poreza na dohodak, ostaje mu 3.841 evra, jer njemačka vojska pokriva socijalno osiguranje za svoje vojnike, prenosi Focus.

Vojnici Bundesvera imaju svoje doktore i klinike na raspolaganju za medicinsku njegu. Nakon završetka službe, Marius je takođe pokriven privatnim zdravstvenim osiguranjem. Ako napusti Bundesver, savezna vlada će naknadno osigurati penziono osiguranje.

Oko 60-70 posto svog radnog vremena on provodi u vazduhu. Osim toga, posvećuje se zadacima kao što su nadgledanje pripravnika, sudjelovanje na sajmovima i  u kancelariji za odnose s javnošću, uključujući vođenje Instagram kanala Vojske Njemačke.

Marius ima sveobuhvatnu strategiju osiguranja: osiguranje od odgovornosti (10 evra), osiguranje života (16 evra) i pravo na privatno zdravstveno osiguranje za period nakon vojne službe. Takođe ima privatno osiguranje za njegu i međunarodno zdravstveno osiguranje, kao i osiguranje od profesionalne odgovornosti kroz članstvo u Savezu vojske. Sve polise osiguranja zajedno koštaju ga 73 evra mjesečno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije