Svijet

Veršinjin o zahtjevima Kijeva: "Želio bih da vjerujem da će SAD imati dovoljno pameti"

Veršinjin o zahtjevima Kijeva: "Želio bih da vjerujem da će SAD imati dovoljno pameti"
Foto: Tanjug/AP | Veršinjin o zahtjevima Kijeva: "Želio bih da vjerujem da će SAD imati dovoljno pameti"

Moskva se nada da će SAD “imati dovoljno pameti i razuma” da Kijevu ne daju saglasnost za napade zapadnim oružjem duboko na rusku teritoriju, izjavio je zamjenik ministra spoljnih poslova Rusije Sergej Veršinjin.

“Mislim da su posljedice ovoga očigledne svima, želio bih da vjerujem da će američka strana imati dovoljno pameti da ne dovede do takve situacije”, rekao je on za RIA Novosti na marginama Generalne skupštine UN u Njujorku.

Ruski predsjednik Vladimir Putin juče je izjavio da bi Rusija mogla da upotrebi nuklearno oružje ako je napadne bilo koja država i da će se svaki konvencionalni napad na Rusiju koji podrži neka nuklearna sila smatrati zajedničkim napadom, prenosi Tanjug.

On je rekao da Moskva zadržava pravo da upotrebi nuklearno oružje prilikom agresije na nju, između ostalog i ako neprijatelj bude koristio konvencionalno oružje, ako to bude predstavljalo prijetnju vitalnim interesima države.

“Zadržavamo pravo upotrebe nuklearnog oružja u slučaju agresije na Rusiju i Belorusiju, kao članicu Savezne države. Sa bjeloruskom stranom, sa predsjednikom Belorusije sva ova pitanja su dogovorena, uključujući i ako protivnik, upotrebivši konvencionalno oružje, stvori vitalnu pretnju našem suverenitetu", rekao je Putin na sjednici Savjeta bezbjednosti o nuklearnom odvraćanju.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov poručio je da je Putinova izjava o posljedicama eventualnog napada zapadnim oružjem na rusku teritoriju ''krajnje jasna i nedvosmislena'' i da je stigla do ciljanih primalaca

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije