Svijet

Novi detalji: Otkrivanje eksploziva u pejdžerima praktično bilo nemoguće

Novi detalji: Otkrivanje eksploziva u pejdžerima praktično bilo nemoguće
Foto: Tanjug | Novi detalji oko "eksplozivnih pejdžera": Otkrivanje eksploziva praktično bilo nemoguće

BEJRUT, ATLANTA – Jedan od libanonskih sigurnosnih izvora rekao je za CNN da je način na koji je eksplozivni materijal bio sakriven u baterijama pejdžera koji su detonirali na tijelima pripadnika Hamasa u Libanu bio toliko sofisticiran da se nije mogao otkriti, ali nije dalje elaborirao kroz koje vrste su provjere uređaji prošli prije ulazak u zemlju.

Drugi visokorangirani bezbjednosni izvor rekao je da je pregledao jedan od kompromitovanih pejdžera i bio svjedok kontrolisane eksplozije kojom je uništen. On je za CNN rekao da je eksplozivni materijal bio tako vješto uvučen unutar litijumske baterije pejdžera, da se praktično nije mogao otkriti. Dodao je da nikada nije vidio ništa slično.

Improvizovana eksplozivna naprava ima pet ključnih komponenti: izvor energije, pokretač, detonator, eksplozivno punjenje i kućište u koje se sve to stavlja. Šon Murhaus, bivši oficir britanske vojske i stručnjak za uklanjanje eksplozivnih naprava, rekao je da samo detonator i eksplozivno punjenje bi bilo potrebno da se pejdžeri postave oružjem, koji već imaju ostale tri komponente.

"To je moralo biti urađeno na takav način da bude neprimjetno", rekao je Murhaus, dodajući da bi jedan od načina da se to uradi mogla biti modifikacija same baterije - implantacija elektronskog detonatora i malog eksplozivnog punjenja unutar njenog metalnog kućišta, što bi onemogućavalo otkrivanje putem skenera, na primjer pomoću rendgenskih zraka.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije