Svijet

Marin le Pen optužena za finansijsku prevaru

Marin le Pen optužena za finansijsku prevaru
Foto: Tanjug/AP | Marin le Pen optužena za finansijsku prevaru

​PARIZ - Francuska političarka i ultradesničarka Marin le Pen će se, zajedno sa još 26 osoba, naći pred sudom zbog optužbi za finansijsku prevaru, koja je navodno trajala od 2004. do 2016. godine.

Prema navodima tužilaštva, Marin le Pen i njene kolege iz stranaka Nacionalni front i Nacionalno okupljanje koristili su novac namijenjen za plaćanje asistenata zastupnicima u Evropskom parlamentu da plaćaju osobe koje su radile poslove za stranku u Francuskoj.

Bivša kandidatkinja za predsjednicu Francuske je sve negirala. 

Prema njenom mišljenju, ovo je "politički progon", dok iz Evropskog parlamenta kažu da su oštećeni finansijski, ali i da im je ugled uništen.

Ako bude osuđena, maksimalna kazna za ova krivična djela je 10 godina zatvora. 

Ipak, veći problem za Marin le Pen predstavlja činjenica da uz ovu kaznu može doći i dugogodišnja zabrana političkog djelovanja, piše "Politico".

Le Penova posebno želi izbjeći ovaj dio kazne, jer po trenutnim anketama ima vjerovatno najbolju šansu za dolazak na čelo Francuske na izborima koji će biti održani 2027. godine, imajući u vidu da trenutne ankete kažu da ima podršku 40 odsto građana ove zemlje, prenosi Nova.

Očekuje se da će Le Penova probati od svog suđenja, po uzoru na Donalda Trampa, napraviti političko pitanje, te da će joj popularnost porasti ako bude osuđena. Nije poznato kada će se suđenje okončati.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije