Svijet

Kremlj odbacio optužbe da Rusija podstiče napetosti na Kosovu

Kremlj odbacio optužbe da Rusija podstiče napetosti na Kosovu
Foto: Pixnio | Kremlj odbacio optužbe da Rusija podstiče napetosti na Kosovu

​MOSKVA - Kremlj je u srijedu rekao da podržava pokušaje Srbije da zaštiti etničke Srbe na sjevernom Kosovu, ali je odbacio optužbe Prištine da Rusija na neki način podstiče napetosti na Kosovu u pokušaju da posije haos širom Balkana.

Srbi u etnički podijeljenom gradu Mitrovici na sjevernom Kosovu podigli su u utorak nove barikade, nekoliko sati nakon što je Srbija rekla da je svoju vojsku stavila u stanje najveće borbene pripravnosti nakon sedmica eskalacije napetosti.

Kosovo s većinskim albanskim stanovništvom proglasilo je jednostranu nezvisnost od Srbije 2008. uz podršku Zapada, nakon rata 1998/99. u kojem je NATO intervenisao kako bi zaštitio Albance.

Upitan o tvrdnji kosovskog ministra unutrašnjih poslova Dželjalja Cvečlje da Srbija, pod uticajem Rusije, želi destabilizovati Kosovo podržavajući srpsku manjinu, potparol Kremlja, Dmitrij Peskov, rekao je da je "pogrešno" tražiti destruktivni ruski uticaj.

"Srbija je suverena država i apsolutno je pogrešno ovdje tražiti destruktivni uticaj Rusije", rekao je Peskov.

Potom je dodao:

"Srbija je suverena država i naravno da štiti prava Srba koji žive u blizini u ovako teškim uslovima i prirodno je da oštro reaguje kada se ta prava krše", objasnio je Peskov.

Srbija negira da pokušava destabilizovati situaciju i kaže da samo želi zaštititi svoju tamošnju manjinu. Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je u utorak da će Srbija "nastaviti borbu za mir i tražiti kompromisna rješenja".

U sjevernom dijelu Kosova živi oko 50.000 Srba koji odbijaju priznati prištinsku vladu ili državu. Oni Beograd vide kao svoj glavni grad.

Kremlj je rekao da podržava Beograd, prenosi "US News".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije