Svijet

Japan dobio novog premijera, obećao veća prava ženama

Japan dobio novog premijera, obećao veća prava ženama
Foto: Tanjug | Japan dobio novog premijera, obećao veća prava ženama

TOKIO – Bivši ministar odbrane Šigeru Ishiba postaće novi premijer Japana nakon što je u petak pobijedio u trci za vodstvo svoje stranke, utrke koja je završila u drugom krugu glasovanja.

Ovaj 67-godišnjak preuzima kontrolu nad vladajućom Liberalno-demokratskom partijom (LDP) koja je pogođena skandalima i preuzeće kormilo nad četvrtom po veličini svjetskom ekonomijom nakon što se parlament sastane u oktobru, zbog većine njegove stranke u donjem domu.

Bio je jedan od devet kandidata i pobijedio je ministra ekonomske sigurnosti Sanae Takaičija – koja se borila da postane prva žena na čelu Japana – u drugom krugu, sa 215 glasova za i 194, piše CNN.

Treći favorit koji nije ušao u konačni izbor bio je Šinjiro Koizumi, harizmatični sin popularnog bivšeg premijera Juničira Koizumija, obrazovan u SAD-u.

Bio je to Išibin peti pokušaj da vodi stranku, konzervativnu političku mašinu koja vlada Japanom gotovo neprekidno od osnivanja stranke 1955. godine.

U političkoj kulturi koja cijeni konformizam, Išiba je dugo bio nešto izvan okvira, spreman da kritikuje i ide svoje vlastite stranke. Ta spremnost da progovori učinila ga je moćnim neprijateljem unutar LDP-a, ali ga je učinla simpatičnim većem broju članova stranke i javnosti.

On je pozicioniran na progresivnijem krilu konzervativne stranke. Njegova politička oštroumnost i iskustvo u unutrašnjoj i vanjskoj politici vjerovatno su ga doveli do toga da je osigurao najviši položaj.

Nakon glasanja, Išiba je rekao da bi LDP sada mogao da se "preporodi i povrati poverenje naroda".

"Vjerovaću u ljude, govoriti istinu hrabro i iskreno, i učiniću sve da ova zemlja ponovo bude sigurno mjesto gdje će svi moći živjeti sa osmijehom na licu", rekao je on.

Politički veteran je obećao "potpuni izlazak" iz visokih stopa inflacije u Japanu, obećavajući da će postići "rast realnih plata". On takođe podržava zakon koji bi mogao omogućiti udatim ženama da zadrže svoje djevojačko prezime, rekao je da bi Japan trebao smanjiti svoju ovisnost o nuklearnoj energiji u korist obnovljivih izvora i pozvao na azijsku verziju sigurnosnog bloka NATO-a kako bi se suprotstavio prijetnjama iz Kine i Sjeverne Koreje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije