Svijet

Desnica u EU parlamentu želi da Mask dobije nagradu Saharov

Desnica u EU parlamentu želi da Mask dobije nagradu Saharov
Foto: Twitter / Printscreen | Desnica u EU parlamentu želi da Mask dobije nagradu Saharov

BRISEL - Zastupnički klubovi u Evropskom parlamentu predstavili su danas svoje kandidate za ovogodišnju nagradu Saharov, među kojima je i kandidat krajnje desnice Ilon Mask, protiv kojeg Komisija vodi istragu zbog širenja dezinformacija i ilegalnog sadržaja na njegovoj platformi X.

Zastupnički klubovi imenovali su svoje kandidate, koji su danas predstavljeni na resornim odborima Evropskog parlamenta. Svaki predloženi kandidat mora imati podršku najmanje jednog zastupničkog kluba ili grupe od najmanje 40 zastupnika. Svaki zastupnik može podržati samo jednog kandidata.

Dva krajnje desna zastupnička kluba Otadžbinaši za Evropu i Evropa suverenih nacija predložili su američkog milijardera Maska, vlasnika društvene mreže X, za ovogodišnju nagradu Saharov, najviše priznanje Evropske unije za rad na područjima ljudskih prava i zaštite slobode mišljenja.

Evropska komisija nedavno je otvorila istragu o društvenoj mreži X zbog sumnji da ta platforma širi dezinformacije i objavljuje nelegalni sadržaj. Ishod te istrage mogao bi rezultirati astronomskom kaznom.

Najbogatiji čovjek na svijetu sve više koristi svoju platformu X za širenje vlastitih političkih pogleda. Na predstojećim predsjedničkim izborima u SAD-u podržava Donalda Trampa. Kritičari ga optužuju da se svojim objavama na X-u svrstao uz populističku desničarsku politiku.

Na kritike da omogućava širenje lažnih vijesti, Mask odgovora da je za apsolutnu slobodu govora.

Najveći zastupnički klub u Evropskom parlamentu, onaj Evropske pučke stranke (EPP), predložio je čelnicu demokratskih snaga u Venecueli, Mariju Korinu Makado.

Progresivni savez socijalista i demokrata (S&D) i liberalni klub Renew predlažu palestinski pokret "Žene sunca" i izraelski pokret "Žene za mir" te njihove koosnivačice Rim Hajajreh i Jael Admi. Riječ je o dva pacifistička i feministička pokreta koji se zalažu za mir na Bliskom istoku.

Politička grupa Evropskih konzervativaca i reformista (ECR) predlaže Edmunda Gonzalesa Urutuiu, kojeg je nedavno Evropski parlament proglasio za legitimnog i demokratski izabranog predsjednika Venecuele. Edmundo Gonzales Urutia natjecao se za predsjednika Venecuele, ali režim Nikolasa Madura ne priznaje njegovu pobjedu.

Zastupnici Zelenih predložili su dr Gubada Ibadoghlua, borca protiv korupcije u Azerbajdžanu, kritičara plinske i naftne industrije i aktivistu za ljudska prava i okolinu. 

Zastupnički klub Ljevice predložio je grupu palestinskih novinara. 

Nakon današnjeg predstavljanja kandidata Odbor za vanjske poslove i Odbor za razvoj EP-a na sastanku 17. oktobra izglasaće tri kandidata koji će ući u uži krug.

Odluku o dobitniku donijeće 24. oktobra Konferencija predsjednika Evropskog parlamenta, tijela koje okuplja predsjednicu Parlamenta i šefove zastupničkih klubova. Svečanost dodjele nagrade održaće se 18. oktobra tokom plenarne sjednice u Strazburu.

Nagrada Saharov za slobodu mišljenja pokrenuta je 1988. godine. Dodjeljuje se pojedincima, grupama i organizacijama koji su izuzetno pridonijeli zaštiti slobode mišljenja.

Njome se posebno promovišu sloboda izražavanja, zaštita prava manjina, poštovanje međunarodnog prava, razvoj demokratije i sprovođenje vladavine prava. Nelson Mandela, Malala Jusafzaj, Denis Mukvege i Nadia Murad neki su od dobitnika nagrade koji su kasnije osvojili Nobelovu nagradu za mir, prenosi "Index".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije