Ex -Yu

Vučić: Zapadni svet želi mir

Vučić: Zapadni svet želi mir
Foto: Tanjug | Vučić: Zapadni svet želi mir

NJUJORK - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je u Njujorku razgovarao sa više od 25 šefova država ili premijera i 20 ministara spoljnih poslova.

Najavio je da će danas razgovarati sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanjahuom. 

"Nadam se da će Amerikanci iskoristiti svoj uticaj da zaustave sukob na Bliskom istoku i da će SAD i Rusija da zaustave rat u Ukrajini, to bi najviše odgovaralo Evropi", istakao je on.

Vučić je rekao u intervjuu za TV Pink da je održano više sastanaka u Njujorku iza zatvorenih vrata i dodao je da Zapadni svijet želi mir i da je to dobra vijest, prenosi RTS.

Napomenuo je da Srbija ima dobre odnose i sa Izraelom i sa Iranom.

"Mislim da svet ide ka savršenoj oluji, sve se zahuktava. Nadam se da će Amerikanci iskoristiti svoj uticaj da zaustave sukob na Bliskom istoku i da će SAD i Rusija da zaustave rat u Ukrajini. To bi najviše odgovaralo Evropi, jer ona ima najnižu stopu rasta", naveo je Vučić.

Prema njegovim riječima, Amerika sama ima vojnih efekata, gotovo koliko i ostatak svijeta.

"Neka je i to preterano, jasno je da Amerika nije toliko patila koliko Evropa, imaju i veću stopu rasta. Kina raste brže od drugih, zaboravljaju da kažu da je njihov rast veći od SAD i Evrope. Evropa je nekada bila druga sila, sada je na 18 odsto BDP-a. Evropa će da pada, šta god bilo. Kina će da raste, dok se SAD drži", kazao je Vučić. 

Sad imate veliku borbu SAD i Kine u veštačkoj inteligenciji, rekao je Vučić i dodao da je to sad ključna bitka.

"Za velike je ključno pitanje ko će biti pobednik u eri veštačke inteligencije. Smatraju da Amerika ima pet godina prednost, dok drugi smatraju da Kina ima tigrovo oko. Vodi se bitka ko će imati ključnu prednost u narednih 100 godina", kaže Vučić.

Govoreći o američkim izborima, Vučić je rekao da će, "ako pobedi Kamala Haris, to imati čak snažniji pristup od Donalda Trampa prema Kini i da će se razlikovati njena politika od politike Džozefa Bajdena".

"Celom Zapadu je interes mir na Bliskom istoku, a rat u Ukrajini kome je u interesu ne znam, a Evropi to sigurno nije. Obe strane i ruska i ukrajinska su iscrpljene, ukrajinska strana je u nešto težoj poziciji“, rekao je Vučić.

Osvrnuo se na govor na sjednici Generalne skupštine UN. Kaže da su mu prilazili ljudi da kažu da nikad nisu čuli govor kakv je on održao i da su saglasni da je to srž problema.

"Kad sam razgovarao sa Kličkom, prišli su Rusi, pa su isto to govorili. Retkost je da neko sme da kaže ono što smo mi rekli, ja sam govorio ne ono što mislim i osećam, iznosio sam činjenice, ali sam govorio iz duše srpskog naroda. Nisam govorio ni o kome loše, nisam koristio priliku da izigravam nekoga i izmišljotinama poput Denisa Bećirovića, govorio sam ono što mislim da je uzrok problema", rekao je Vučić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije