Ex -Yu

U vukovarskoj bolnici radi ljekar osuđen za pokušaj silovanja

U vukovarskoj bolnici radi ljekar osuđen za pokušaj silovanja
Foto: Youtube / Printscreen | U vukovarskoj bolnici radi ljekar osuđen za pokušaj silovanja

VUKOVAR - Centar za mir, nenasilje i ljudska prava iz Osijeka upozorio je da u Nacionalnoj memorijalnoj bolnici dr. Juraj Njavro u Vukovaru svakodnevno s pacijentima radi specijalista opšte hirurgije koji je u oktobru 2023. osuđen zbog pokušaja silovanja i bludnih radnji na štetu 11 pacijenata.

"Nakon slučaja iz osječke bolnice otkrivamo da institucije nastavljaju štititi nasilnike i diskriminisati prava pacijenata i pacijentica na sigurno korištenje usluga u zdravstvenim ustanovama", saopštio je Centar, iz kojeg su od bolnice zatražili informacije o tom slučaju.

Zanima ih koje su korake preduzeli kao poslodavac u svrhu privremenog udaljavanja doktora od obavljanja ljekarske dužnosti dok se pravosnažno ne okonča sudski postupak.

"Iz bolnice su nam rekli da nisu upoznati sa slučajem"

U Centru kažu da su od bolnice 20. septembra dobili odgovor u kojem su ih obavijestili da nisu upoznati s tim slučajem te da u prošlih deset godina nije zaprimljena nijedna pritužba na rad ili postupanje tog ljekara niti posjeduju informaciju da je prema njemu postupala nadležna Komora.

Bolnica ih je, kako navode, obavijestila da je od Ministarstva pravosuđa zatražila dokaz o osuđivanosti za kazneno djelo koje bi bilo nespojivo s obavljanjem poslova ljekara specijaliste hirurgije. Takođe, uputili su molbu Opštinskom sudu u Osijeku za dostavu presude.

Odgovorili su im takođe da će po primanju dokumentacije NMB Vukovar kao poslodavac preduzeti sve potrebne pravne radnje kojima će se regulisati radno-pravni status ljekara, saopštio je Centar.

"Donijećemo odluku kad bude postojala pravosnažna presuda"

Direktor Nacionalne memorijalne bolnice dr. Juraj Njavro Ante Blažanović potvrdio je da vukovarska bolnica kao poslodavac nema nikakvih informacija o tom događaju.

"Kada bude postojala pravosnažna presuda, moći ćemo donijeti odluku kao bolnica. Do tada se za sve informacije o ovom slučaju i ljekaru, koji je naš višegodišnji zaposleni, možete obratiti ili Ministarstvu zdravstva ili pak Ministarstvu pravosuđa", rekao je Blažanović.

Iz Centra za mir, nenasilje i ljudska prava napominju da su podnijeli zahtjev za izmjenu Zakona o ljekarstvu, kojim bi se uvela odredba o privremenom oduzimanju odobrenja za samostalni rad doktora protiv kojeg se vodi kazneni postupak za kaznena djela protiv polne slobode na štetu pacijenta ili pacijentice.

Slučaj iz Osijeka

Traže i izmjenu Zakona o zdravstvenoj zaštiti kojim bi se omogućilo da direktor može udaljiti s radnog mjesta zdravstvenog radnika protiv kojeg je pokrenut ili se vodi postupak. Predlažu i da se uvede privremena suspenzija za ljekare do pravosnažnosti sudske presude.

Osječki ginekolog Zlatko Topolovec, koji je u februaru nepravosnažno osuđen na četiri godine zatvora zbog silovanja pacijentice, tek je nedavno dobio otkaz u KBC-u Osijek, a potom je uhapšen zbog sumnje u bludne radnje koje je navodno počinio 9. septembra 2024. oko 16.30 sati tokom pregleda pacijentice te mu je određen istražni zatvor, prenosi "Index".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije