Ex -Yu

Put Tirane i Skoplja prema EU biće razdvojen

Put Tirane i Skoplja prema EU biće razdvojen
Foto: Tanjug | Put Tirane i Skoplja prema EU biće razdvojen

​BRISEL - Put Albanije i Sjeverne Makedonije prema EU biće razdvojen i Tirana bi prvi klaster pregovaračkih poglavlja trebalo zvanično da otvori 15. oktobra, prema jednoglasnoj odluci ambasadora EU, rečeno je za briselski "Euractiv".

Dvije zemlje bile su zajedno na putu ka EU i obje su počele pregovore o pristupanju u ljeto 2022. godine.

Međutim, zbog sporova Skoplja i Sofije, otvaranje poglavlja Sjevernoj Makedoniji se ne nazire, što direktno utiče na napredak Albanije u pretpristupnom procesu.

Sada bi, piše "Euractiv", Albanija trebalo da napravi sljedeći korak prema EU sredinom oktobra međuvladinom konferencijom i otvaranjem klastera 1 - osnove.

U klasteru 1 je nekoliko poglavlja koja se odnose na pravosuđe i osnovna prava, javne nabavke, statistiku, slobodu i bezbjednost, finansijsku kontrolu.

Kada je riječ o Sjevernoj Makedoniji, ta zemlja se sa Bugarskom za vrijeme francuskog predsjedavanja EU u julu 2022. dogovorila da izmijeni Ustav i u njega uključi bugarsku manjinu.

To je trebalo da dovede do ukidanja veta Sofije i napretka u pregovorima Skoplja sa EU, prenosi N1.

Međutim, zbog nedostatka političke volje i konsenzusa u Sjevernoj Makedoniji, do toga nije došlo i proces pristupanja je zaustavljen i Skoplju i Tirani.

Nakon što je nacionalistička partija VMRO-DPMNE pobijedila na izborima u maju, nova vlada Hristijana Mickoskog jasno je stavila do znanja da želi ponovo da pregovara o takozvanom francuskom kompromisu.

Evropska unija je, kao što se očekivalo, odbacila tu mogućnost i upozorila da će sljedeći korak biti razdvajanje puta ka EU Sjeverne Makedonije i Albanije kako bi Tirana dobila priliku da napreduje, piše "Euractiv". 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije