Društvo

Prenatalne testove od 1. oktobra moguće raditi na UKC RS

Prenatalne testove od 1. oktobra moguće raditi na UKC RS
Foto: Pixabay | Prenatalni testove od 1. oktobra moguće raditi na UKC RS

BANJALUKA-Univerzitetski klinički centar Republike Srpske (UKC) od 1. oktobra ove godine počinje sa pružanjem usluge neinvazivnog prenatalnog testiranja (NIPT) za sve trudnice koje teritorijalno pripadaju ovoj zdravstvenoj ustanovi, potvrđeno je sa UKC Srpske.

"Uzorkovanje krvi u Zavodu za kliničku laboratorijsku dijagnostiku vršiće se  ponedeljkom i utorkom  u periodu od 11  do 14 časova. Trudnice koje teritorijalno pripadaju našoj ustanovi treba da se jave u navedenom periodu sa potrebnom dokumentacijom na šalter Zavoda za kliničku laboratorijsku dijagnostiku- Poliklinika- Južno krilo prvi sprat, lokacija Paprikovac", pojasnili su iz ove zdravstvene ustanove.

Dodaju da trudnice koje teritorijalno ne pripadaju njihovoj ustanovi o terminu i načinu uzorkovanja krvi mogu da se informišu u bolnicama kojima pripadaju.

"Trudnica treba da se javi kod ginekologa kod kojeg je registrovana u Domu zdravlja i koji procijenjuje da li ima pravo na NIPT. Ukoliko trudnica ostvaruje pravo na NIPT dobija uputnicu koja glasi na UKC Republike Srpske, Zavod za kliničku laboratorijsku dijagnostiku, sa navedenim zahtjevom za NIPT testiranje", objašnjavaju sa UKC Srpske.

Dodaju da će nadležni specijalista ginekologije i akušerstva će upoznati trudnicu sa procedurom NIPT, te ističu da je  potrebno  da trudnica potvrdi svoj pristanak na preporučenu proceduru NIPT popunjavanjem obrasca.

"UKC Republike Srpske ugovorio je pružanje usluge neinvazivnog prenatalnog testiranja testom NIFTY by Geneplanet, a za sve trudnice je osiguran osnovni paket", kazali su iz ove zdravstvene ustanove. 

Dodaju da indikacije imaju sve trudnice izuzev kod onih kod kojih ovaj test nije izvodljiv višeplodne trudnoće, trudnoća sa doniranom jajnom ćelijom, blizanačke trudnoće kod surogat majčinstva, u slučajevma nestalog blizanca i ako je trudnici transplantirana koštana srž ili organ.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije