Društvo

Asfaltiran lokalni put do tvrđave Bjelaj

Asfaltiran lokalni put do tvrđave Bjelaj
Foto: N.N. | Asfaltiran lokalni put do tvrđave Bjelaj

BOSANSKI PETROVAC - Ovih dana uređen je i asfaltiran lokalni put kroz selo Bjelaj, nadomak Bosanskog Petrovca, u dužini od oko pola kilometra i radi se o komunikaciji koja vodi do stare tvrđave čiji se ostaci ponosno uzdižu iznad pomenutog sela.

Ovim se želi taj kulturno-istorijski spomenik učiniti što pristupačnijim turistima, a potrebna sredstva u iznosu od 86.000 maraka osigurana su od strane Vlade FBiH, Ministarstva privrede USK i lokalne uprave. 

"Na nama je da se postaramo da ovo mjesto razvijamo planski i organizovano, kako bi Bjelaj sačuvao svoju ljepotu, ali i da zadovoljimo interesovanje sve većeg broja turista koji žele da posjete stari grad", rekao je Mahmut Jukić, načelnik Bosanskog Petrovca.

Još dobro očuvana kula i ostaci zidina nekada moćnog utvrđenja smješteni su na vrhu brijega, nadvisujući okolni prostor.

Ne postoje pisani dokazi o tome kada je sagrađena tvrđava, ali istoričari smatraju kako je to moglo biti u 14. vijeku, zbog čega pripada srednjovjekovnom periodu.

Legenda kaže kako je ime dobio po bijeloj boji, jer je sagrađen od izrazito bijelog kamena, zbog čega se posebno ističe u odnosu na okolni prostor. Tvrđava se pominje u starim dokumentima, kada je najprije bila u sastavu Ugarskog kraljevstva, a poslije toga su je osvojile Osmanlije, pod kojima je bila nekoliko stotina godina. Kada je riječ o arhitektonskom izgledu kamenog utvrđenja, posebno se ističe masivna okrugla kula, izbačena oko tri metra izvan bedema, čija visina dostiže 16 metara. Prema vanjskoj oplati pretpostavlja se kako je njena unutrašnjost bila podijeljena na tri nivoa, te da je imala podrum, prizemlje i sprat. Na bedemima se nalaze velike puškarnice, polukružno zasvedene i konstruisane tako da se s platforme može pucati u stojećem stavu. Stari grad Bjelaj je upisan u kulturno-istorijsko nasljeđe Bosne i Hercegovine, ali je danas nezaštićen, prepušten zubu vremena i propadanju. 

Lokalne vlasti u Bosanskom Petrovcu su u posljednje vrijeme preduzele aktivnosti oko uređenja nekoliko lokaliteta koji privlače turiste, pa su tako urađeni i restauratorski radovi na tzv. Titovom vozu koji se nalazi na planinskom prevoju Oštrelj, te je uređen cijeli prostor oko ovoga spomenika.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije