BiH

Dodik odlikovao Vučevića

Dodik odlikovao Vučevića
Foto: Srna | Dodik odlikovao Vučevića

BANJALUKA – Milorad Dodik, predsjednik Republike Srpske, odlikovao je Miloša Vučevića, predsjednika Vlade Srbije Ordenom Republike Srpske sa lentom.

Dodik je poručio da mu je veliko zadovoljstvo što ovako visoko odlikovanje dodjeljuje čovjeku koji je pravi prijatelj Republike Srpske i srpskog naroda, ali i čovjeku koji poštuje druge narode i ljude.

"Miloša znam odavno i mogu da kažem da smatram da ovo odlikovanje ide u prave ruke, čovjeku koji oduvijek radi na uvažavanju i pravima Srbije, srpskog naroda i Republike Srpske. Mogu da potvrdim da je Vlada Republike Srpske pod rukovodstvom Miloša Vučevića nastavila da radi na bazi specijalnih odnosa Srpske i Srbije, u kojima su naglašeni poštovanje Dejtonskog sporazuma, suvereniteta, ali i prava entiteta u BiH", kazao je Dodik.

Poručio je da on kao svjedok svih vlasti u Srbiji još od doba Slobodana Miloševića, može da kaže da najbolje odnose Srbije i Republike Srpske ima od kada je na vlasti Aleksandar Vučić i njegovi ljudi.

"Moram da se zahvalim Srbiji za sve projekte koje smo ovdje uradili, širom Republike Srpske. Poslije ovoga ćemo otići u Srbac da otvorimo vrtić. Nikoga ne bi trebalo da vrijeđa ako neko voli svoj narod kao što ja volim Srbiju i naš narod", rekao je, između ostalog, Dodik.

Miloš Vučević, predsjednik Vlade Republike Srbije, zahvalio je na ukazanoj časti, ne samo njemu, već njegovoj porodici, Srbiji i čitavom njegovom timu.

"Ovo je obaveza za ono što nam predstoji da zajednički radimo u budućem vremenu. Sada ću malo lično govoriti, da sam kao učenik gledao stvaranje Republike Srpske, pa onda kao student prava pratio Dejton i sve događaje. Verujem da ćemo kroz sve izazove koji predstoje sačuvati Srbiju i Republiku Srpsku u skladu sa Dejtonskim sporazumom. Mi smo isti narod, govorimo istim jezikom, delili smo istu prošlom i imam pravo da kažem da se nadam da ćemo delili i zajedničku budućnost", poručio je Vučević.

On je naglasio da će Srbija bez ikakve sumnje ostati uz Republiku Srpsku, kako u skladu sa Dejtonskim sporazumom tako i sa Svesrpskom deklaracijom.

"Radićemo na izgradnji auto-puta Banjaluka-Beograd. Mi bi hteli da i iz Sarajeva žele auto-put do Beograda. Hoćemo da pričamo o aerodromu u Hercegovini, u Trebinju. Ovo što smo izgradili su znak podrške opštinama u Srpskoj, kao što pomažemo i opštinama u Federaciji BiH, a naravno da nemamo problem da Sarajevo pomaže Bošnjake u Srbiji. Poruka za srpski narod u celoj BiH je da nemojte da se delite, očuvanje naroda, jezika, je na svima nama i to moramo zajedno da radimo. Nadam se predsedniče Dodik da Vas, kao i narod Republike Srpske neću izneveriti ovim odlikovanjem", rekao je Vučević.

Vučević je ponovio da Srbija apsolutno poštuje Dejtonski sporazum i sve ono što može da bude dogovoreno između dva entiteta i tri konstitutivna naroda.

"To je jedino što je moguće, a svaka nasilna promena toga nije dobra. Nažalost, neko u BiH osporava teritorijalni integritet Srbije jer nam se nameće da Kosovo i Metohija nisu deo Srbije, a mi to nikada nismo tražili niti govorili za BiH, i nećemo. Ako hoćete da smo partneri ne oduzimajte nam deo teritorije, da amputiramo deo našeg tela i duše. Mi smo se okupili da radimo konstruktivne, a ne destruktivne stvari, ni protiv koga. Dosta je priče da radimo protiv nekoga, da smo razbili Jugoslaviju i da ugrožavamo nekog, jer mi želimo mir, jednak tretman od svih", naveo je Vučević odgovarajući na pitanje o osporavanje Deklaracije sa Svesrpskog sabora.

Na isto pitanje, Dodik je rekao da je Deklaracija istorijski dokument.

"Čak bi rekao, a znam da će biti reakcija na ovo, da je Deklaracija jača od Dejtonskog sporazuma. Najveći garant za nas ovdje je trebalo da bude Dejton, a sve je to srušeno intervencionizmom, tako što se ruše međunarodni sporazumi", istakao je Dodik.

Kazao je da je Kosovo najveće nacionalno pitanje srpskog naroda i da prema tome Srpska ima pravo da stane uz Srbiju u tom smislu.

"Nama u Republici Srpskoj su oteli preko 102 nadležnosti sve kroz pričom o nekom evropskom rastu. A sada su, došli do toga, moram javnosti obavijestiti, da kroz Plan reformi koji treba i nama da obezbijedi neku finansijsku podršku, su naveli da moramo, izdaleka, ali ipak suštinski, počnemo da odustajemo od kvota u pogledu odlučivanja na nivou BiH. Pa nam kažu, dajte za ovo konkurencijsko vijeće da više nema entitetskog glasa. Ako to uradimo, onda ćemo za dvije godine dobiti zahtjev da se odreknemo entitetskog glasanja u Parlamentu BiH, a onda nema Republike Srpske", pojasnio je Dodik.

Vezane vijesti:

Vučević u Banjaluci, sastaje se sa Dodikom

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije