BiH

CIK kažnjavao zbog trgovine biračkim mjestima

CIK kažnjavao zbog trgovine biračkim mjestima
Foto: Dražan Pozderović/Arhiva | CIK kažnjavao zbog trgovine biračkim mjestima

SARAJEVO - Centralna izborna komisija CIK BiH nastavila je sa kažnjavanjem zbog preuranjene izborne kampanje, ali i zbog trgovine biračkim mjestima.

Zbog preuranjene izborne kampanje ovog puta novčanom kaznom od 5.000 KM kažnjen je PDP, kao i kandidat ove stranke za gradonačelnika Banjaluke Draško Stanivuković zbog istog prekršaja sa 3.000 KM, dok je SNSD kažnjen sa 7.500 KM.

Kako navode iz CIK-a, Stanivuković je, gostujući u emisiji na jednoj televiziji, izjavio da je siguran u pobjedu, čime je vodio preuranjenu izbornu kampanju.

Na današnjoj sjednici CIK-a zbog preuranjene kampanje sa 7.500 KM kažnjen je i SNSD, zbog toga što je utvrđeno da je na jednom koncertu u Banjaluci voditelj programa pozvao prisutne da glasaju za kandidate ove stranke.

"U ovom predmetu se nije moglo dokazati da je SNSD organizator skupa, ali činjenica je da je na skupu dijeljen promotivni materijal, da su gosti na koncertu bili Vlado Đajić i Nikola Šobot, kandidati stranke, a voditelj programa pozvao da se glasa za njih", navedeno je na sjednici.

Zbog lažnog predstavljanja i trgovine biračkim mjestima, politički subjekti HDZ BiH i SDP kažnjeni su sa po 4.000 KM, dok je član biračkog odbora Tarik Osmanhodžić kažnjen novčanom kaznom od 1.000 KM.

Na sjednici je rečeno da je Osmanhodžić bio delegiran ispred HDZ-a, iako je član SDP-a, što govori o tome da je riječ o trgovini biračkim mjestima.

HDZ je kažnjen sa 4.500 KM i zbog preuranjene izborne kampanje i zloupotrebe resursa jer je utvrđeno da je projekte lokalne zajednice na društvenim mrežama prikazivao kao svoje, dok je Nezavisna lista za Bosanski Petrovac kažnjena novčanom kaznom od 3.000 KM zato što je pristalica ove stranke putem "Fejsbuka" vodio preuranjenu izbornu kampanju.

U toku rasprave o tački dnevnog reda koja se odnosila na kažnjavanje HDZ-a, član CIK-a Vlado Rogić istakao je da se na ovaj način zabranjuju sve objave političkim subjektima, dodajući da se time političke partije stavljanju u stanje pasivnosti.

CIK je obustavio postupak protiv političkog subjekta Demos, u kojem je kandidat za odbornika ove stranke u Skupštini opštine Sokolac Srđan Knežević, zbog objave na društvenim mrežama u kojoj na ružan način govori o trenutnom načelniku ove opštine, optužen za govor mržnje.

Vanja Bjelica-Prutina član CIK-a u toku rasprave o ovoj tački dnevnog reda rekla je da bi ovaj predmet trebalo ustupiti nadležnom MUP-u na postupanje zbog toga što se dijelovi objave mogu sankcionisati kao prekršaj.

Takođe, na današnjoj sjednici izmijenjena je i odluka koja se tiče glasanja putem mobilnih timova, tako da će putem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije