BiH

Avganistanci koji su činili otmice predati Tužilaštvu u Bihaću

Avganistanci koji su činili otmice predati Tužilaštvu u Bihaću
Foto: Arhiva | Avganistanci koji su činili otmice predati Tužilaštvu u Bihaću

BIHAĆ - Četiri migranta avganistanskog porijekla, koji se sumnjiče za izvršenje teških krivičnih djela otmice i iznude novca, policija USK predala je u nadležnost Tužilaštva Unsko sanskog kantona.

Prethodno, pripadnici policije su ih lišili slobode na području Velike Kladuše gdje su oteli četiri državljanina Turske, te od njihove rodbine zahtijevali isplatu 10 hiljada eura kako bi ih pustili na slobodu.

Nakon što su dobili novac, oteti su pušteni, te su događaj prijavili policiji koja je odmah pokrenula potragu za otmičarima i oni su naposlijetku lišeni slobode. Prema nezvaničnim informacijama, radi se o pripadnicima takozvane BWK organizovane grupe koja se bavi krijumčarenjem ljudima i teškim krivičnim djelima.

"Radi se o licima za kojima je bila raspisana operativna potraga. Kod njih je, prilikom hapšenja, pronađena veća količina nelegalnog naoružanja i municije i protiv njih je podnesena krivična prijava zbog vršenja krivičnih djela razbojništva, otmice, iznude i držanja oružja i eksplozivnih sredstava", kazala je Ines Zulić, zamjenica portparola MUP-a USK.

Bezbjedonosna situacija po pitanju migranata na području Unsko sanskog kantona pogoršana je u poslednje vrijeme, a prema operativnim policijskim podacima, postoje i djeluju organizirane grupe migranata koje se bave otmicama drugih migranata i iznudom novca.

"U poslednje vrijeme imamo dosta prijava od strane drugih agencija i uposlenika koji rade u migrantskim centrima da im se obraćaju migranti sa informacijama da značajan broj njih doživljava otmice od takvih grupa", kažu iz policije.

Inače, domaće zakonodavstvo za krivična djela iznude i otmice predviđa stroge kazne koje se mogu kretati od jedne do 10 godina zatvora.

Na vršenje ovih krivičnih djela upozorili su i iz Službe za poslove sa strancima, te su ukazali na oružane sukobe unutar migrantske populacije navodeći da su počinioci u najvećem broju državljani Afganistana. Navode kako su o svemu upoznali Tužilaštvo BiH i nadležne policijske agencije.

Kako nezvanično saznajemo, među migrantima iz Avganistana nalazi se značajan broj osoba za koje se sumnja da su sudjelovale u oružanim sukobima u toj zemlji i tamo bili pripadnici neke od brojnih oružanih formacija. Trenutno u prihvatnom centru Lipa boravi oko 300 migranata, dok u centru Borići ima 150 osoba. U policiji ističu kako određeni broj migranata boravi van kampova, na otvorenom, najčešće u napuštenim proizvodnim pogonima i objektima te u divljim kampovima.

 

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije