Nauka

Naučnik srpskog porijekla tvrdi da ljudska svijest dolazi iz druge dimenzije

Naučnik srpskog porijekla tvrdi da ljudska svijest dolazi iz druge dimenzije
Foto: Pixabay/Ilustracija | Naučnik srpskog porijekla tvrdi da ljudska svijest dolazi iz druge dimenzije

Nova zbunjujuća teorija koja objašnjava ljudsku svijest sugeriše da ona dolazi iz skrivenih dimenzija i da nije samo rezultat aktivnost mozga.

Kada stvaramo umjetnost, bavimo se naukom, razmišljamo o filozofiji ili sanjamo, uključujemo u ove nevidljive ravni univerzuma, tvrdi jedan fizičar.

To bi moglo da objasni fenomen koji vijekovima nije mogao da bude naučno objašnjen.

Dr Majkl Pravica, profesor fizike na Univerzitetu Nevada u Las Vegasu, zasnovao je svoju "divlju ideju" na hiperdimenzionalnosti, teoriji da se univerzum sastoji od više dimenzija, a ne samo od četiri koje opažamo: visine, dužine, širine i vremena. Njegova teorija je kontroverzna, a neki naučnici smatraju da se kamen temeljac teorije profesora Pravice, koji je inače, srpskog porekla, "graniči sa naučnom fantastikom".

"Činjenica da u svom umu možemo da zamislimo više dimenzija od četiri, u okviru naše matematike, je dar... to je nešto što prevazilazi biologiju", rekao je Pravica za "Popular Mechanics".

Naučnici pokušavaju da objasne ljudsku sviest i njeno porijeklo već stotinama godina i teorije se redaju u nizu. Jedna od vodećih teorija sugeriše da je svijest povezana sa tim koliko informacija je integrisano između različitih dijelova mozga. Što je više informacija povezano i integrisano, smatra se da je biće svjesnije.

Prema drugoj teoriji, svjesna mentalna stanja vođena su signalizacijom odozgo nadole u mozgu. Signalizacija odozgo nadole se odnosi na proces kojim regioni mozga višeg nivoa šalju informacije, očekivanja ili sadržaj regionima mozga nižeg nivoa.

Kada svijest prevazilazi fizičku dimenziju

Teorija profesora Pravice, međutim, izlazi van domena neuronauke i ulazi u teorijsku fiziku. On je sugerisao da u trenucima povećane svijesti, kada ulazimo u stanje sna ili koristimo svoj mozak za duboko kreativne ili intelektualne zadatke, naša svijest može da prevaziđe našu fizičku dimenziju i uđe na viši nivo, piše Dejli mejl.

"U tim trenucima naša svijest se sinhronizuje sa skrivenim dimenzijama i dobija poplavu inspiracije", kaže Pravica.

Da biste bolje razumjeli ovu kontroverznu teoriju, razmotrite sljedeći scenario: Zamislite da ste dvodimenzionalno biće koje živi u dvodimenzionalnom svijetu, kao lik iz stripa. Sada zamislite da sfera prolazi kroz vašu ravan gledanja. Sfera bi izgledala kao tačka koja raste u sve veći i veći krug kako se približava, a zatim se postepeno smanjuje dok ne bude van vidokruga. Ne biste mogli da znate da je to zapravo trodimenzionalni oblik.

Doktor Pravica nas vidi kao verziju ovih 2D likova. Iako postojimo u četvorodimenzionalnom svijetu, možemo da percipiramo samo materiju i energiju, baš kao što bića u 2D svijetu ne mogu da percipiraju 3D objekat. Dakle, ograničenja našeg svijeta nas sprečavaju da otkrijemo više dimenzije koje bi, u teoriji, mogle da postoje svuda oko nas. Ovo je osnova hiperdimenzionalnosti – ideje da je univerzum sačinjen od mnogih dimenzija, od kojih su neke skrivene, jer su van domašaja našeg fizičkog carstva.

Teorija struna

Hiperdimenzionalnost je povezana sa "teorijom struna", koja kaže da se stvarnost sastoji od beskonačno malih vibrirajućih struna koje su manje od atoma, elektrona ili kvarkova. Dok žice vibriraju, uvijaju se i savijaju, one proizvode efekte u više nevidljivih dimenzija koje stvaraju sve čestice i sile koje možemo da posmatramo, od fizike čestica do gravitacije.

" 'Teorija struna' je u suštini teorija hiperdimenzionalnosti", kaže profesor Pravica.

"Kada gledamo kako je univerzum sastavljen na podkvantnoj skali, iako možemo da posmatramo efekte koje ove vibrirajuće žice imaju na fiziku naše dimenzije, ne možemo da posmatramo skrivene dimenzije u kojima vibriraju. Odnosno – ne možemo fizički da ih posmatramo. Ali, naša svijest će možda moći da ih iskoristi", ističe fizičar koji je 1998. doktorirao na eksperimentalnoj fizici kondenzovane materije na Univerzitetu Harvard.

Hiperdimenzionalnost i "teorija struna" su široko prihvaćene od strane fizičara, ali je ideja  Pravice o njihovom odnosu sa sviješću kontroverzna – posebno zato što briše granice između nauke i duhovnosti.

Isus je hiperdimenzionalno biće

Kao pravoslavni hrišćanin, Pravica je otkrio da je hiperdimenzionalnost način da premosti jaz između svoje naučne pozadine i svojih vjerskih uvjerenja. On, na primjer, vjeruje da je Isus možda hiperdimenzionalno biće.

Prema Bibliji, Isus je vazdigao na nebo 40 dana nakon što je bio na Zemlji.

"Kako se uzdići na nebo ako si četvorodimenzionalno stvorenje", pita Pravica.

Međutim, to što je hiperdimenzionalan moglo bi, teoretski, dozvoliti Isusu da se kreće između našeg svijeta i neba - što može da bude svijet viših ili beskonačnih dimenzija, smatra naučnik.

"Teorija profesora Pravice je zasnovana na perspektivi 'Boga praznina', gdje se praznine u naučnim saznanjima objašnjavaju božanskom intervencijom", kaže Stiven Holer, vanredni profesor fizike na Univerzitetu Fordam.

On vjeruje da je ovakav način razmišljanja nedovoljan i da otežava naučna istraživanja potrebna da bi se istinski razumjeli i objasnili neizrecivi fenomeni poput ljudske svijesti.

"To je loš mehanizam objašnjenja koji vjerovatno guši radoznalu prirodnu potrebnu za dobrom naukom i uči da nije u redu reći: 'Ne znam' ",  rekao je Holer za "Popular Mechanics", prenosi Politikin Magazin.

On ističe da naša sposobnost da matematički manipulišemo višim dimenzijama nije dokaz da one zaista postoje, niti da naša svijest može da komunicira sa njima. Štaviše, istraživanje ovih viših dimenzija je nemoguće zbog ograničenja naših trenutnih tehnoloških mogućnosti. Čak ni najmoćniji akcelerator čestica na svijetu – Veliki hadronski sudarač (LHC) u CERN-u – ne može da pruži pravi dokaz da ove dimenzije postoje.

LHC razbija čestice na nevjerovatno velikim brzinama - do brzine svjetlosti. Ovo omogućava fizičarima da proučavaju osnovne gradivne blokove materije i energije i pristupe beskonačno malim dimenzijama - čak manjim od jednog protona.

Čak ni LHC, međutim, nije u stanju da otkrije visokodimenzionalne žice koje predviđa kvantna fizika. Da bi dobili tu granulaciju, fizičarima bi bio potreban mnogo moćniji sudarač. Bez tih konkretnih dokaza, Holer kaže da se hiperdimenzionalnost "graniči sa naučnom fantastikom".

Pravica je optimista i smatra da bi takva tehnologija mogla da postoji tokom života njegove djece, zaključuje za Dejli mejl.

Do tada, on će nastaviti da podržava hiperdimenzionalnost i svoju teoriju o tome kako ona utiče na našu svijest.

"Inače, ne vidim nikakvu svrhu. Zašto učiti? Zašto živjeti?", pita se on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije