Vizuelna umjetnost

Spektakularno otkriće na čuvenoj Van Gogovoj slici

Spektakularno otkriće na čuvenoj Van Gogovoj slici
Foto: Twitter / Printscreen | Spektakularno otkriće na čuvenoj Van Gogovoj slici

​Nova studija objavljena u časopisu "Physics of Fluids" otkrila je iznenađujuću vezu između umjetnosti i nauke na jednoj od najčuvenijih slika Van Goga - "Zvjezdana noć".

Istraživači iz Kine i Francuske otkrili su da se kovitlajući motivi na noćnom i zvjezdanom nebu na slici podudaraju s teorijama dinamike fluida i turbulencije.

Tim atmosferskih naučnika i stručnjaka za dinamiku fluida analizirao je digitalne slike visoke rezolucije "Zvjezdane noći" kako bi izmjerio veličinu i razmak Van Gogovih poteza četkicom.

"Razmah poteza boje igrao je ključnu ulogu" rekao je jedan od naučnika koji su radili na istraživanju.

Još je dodao:

"Uz pomoć digitalne slike precizno smo uspjeli izmjeriti veličinu poteza četkicom i uporediti ih s razmjerama koje se očekuju od teorija turbulencije.

Istraživači su ispitali 14 glavnih vrtloga na slici, a njihova analiza otkrila je dva ključna nalaza - da je slika usklađena sa Kolmogorovom teorijom turbulencije kao i da su na mikroskopskom nivou pojedinačni potezi kičicom usklađeni s jednim naučnim fenomenom.

Rijetko se, tvrde naučnici, događa da su oba skalarna zakona prisutna u jednom atmosferskom sastavu, što ovo otkriće čini posebno velikim.

Isto tako, ova studija sugeriše da je Van Gog imao duboko intuitivno razumijevanje prirodnih fenomena, bilo putem pažljivog posmatranja ili urođenog osjećaja za atmosfersku dinamiku.

Van Gogov precizni prikaz turbulencije, kako tumače nadalje, mogao bi biti rezultat proučavanja kretanja oblaka i atmosfere ili urođenog osjećaja kako uhvatiti dinamiku neba.

Takođe, istraživači vjeruju da bi ovaj rad mogao doprinjeti širenju našeg razumijevanja same turbulencije.

"Čini se da je vrijeme da se predloži nova definicija turbulencije koja će obuhvatiti više situacija" zaključili su naučnici pozivajući se na nedavna opažanja fenomena sličnih turbulencijama u različitim sastavima protoka s niskim Rejnoldsovim brojevima, prenosi "24Sedam".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije