Vizuelna umjetnost

Izložba djela Ensara Hadžića Buksgevdena: "Početak i kraj svijeta" u Banjaluci

Izložba djela Ensara Hadžića Buksgevdena: "Početak i kraj svijeta" u Banjaluci
Foto: Ustupljena fotografija/Banski dvor | Izložba djela Ensara Hadžića Buksgevdena: "Početak i kraj svijeta" u Banjaluci

BANJALUKA - Izložba "Početak i kraj svijeta" akademskog grafičara Ensara Hadžića Buksgevdena biće otvorena 30. septembra u 19 časova u Salonu bana Svetislava Tise Milosavljevića u Banskom dvoru.

Kako je saopšteno iz Banskog dvora, Ensar Hadžić Buksgevden je do sada imao 12 samostalnih i više od 20 kolektivnih izložbi u zemlji i regionu.

"Unutrašnji svijet umjetnosti gradi se kroz jezgrovit odgovor organizovanog smisla, naspram ništavila. Počelo tog odnosa je u prasvijesti koherencije čovjeka i okoline unutar koje nevidljivost izrečenog govori više od svega prikazanog", izjavio je autor izložbe.

Hadžić je završio Srednju školu primijenjenih umjetnosti u Sarajevu, smjer likovno-grafička oprema knjige, kao i Akadamiju likovnih umjetnosti na Odsjeku grafika, takođe u Sarajevu.

"Postavlja se pitanje: šta je umjetničko djelo - estetski predmet, likovna senzacija, put, možda, odredište i tajna za pronicljive ili ukras za lakome? Možda je istovremeno sve to, i ništa od toga, možda iskaz kulture drevnog sjećanja u korelaciji sa savremenim i beskrajnim u okovima formata i svijesti recepijenta koja ga tumači u granicama lokalnog epistemiologizma, na temelju vlastitog iskustva likovne predstave", dodao je Buksgevden.

Iz Banskog dvora navode da će u okviru ove izložbe biti predstavljena i kolaboracija dva umjetnika: Ensara Hadžića Buksgevdena i Hane Belobrk, koji se nalaze u prelaznom periodu između tradicionalnih vrijednosti i doba tehnologije.

"Oba umjetnika svoje stvaralaštvo stvaraju pod uticajem različitih kulturoloških vrijednosti, brzini tehnološkog napretka, te medija kojim se izražavaju. Tehnika bakropisa stavljena je u odnos s digitalnom tehnikom vektorske grafike. Njihovim miješanjem dobijaju rezultate uznemirujućeg, magičnog i surealnog karaktera", dodali su organizatori.

Navode da se sukobi između tradicionalnih i savremenih načina izražavanja prikazuju kroz spajanje dva različita stila.

"Digitalnim kolažiranjem te multimedijskim ukrštavanjem i preplitanjem različitih stilskih i žanrovskih karakteristika iznalazi se nova dimenzija likovnog djela koja, ako gledamo tematski i pojedinačno, imaju drugačija značenja i narative", zaključili su organizatori.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije