Pozornica

U režiji Selme Spahić: "Ljubičasto" u Kamernom teatru 55

U režiji Selme Spahić: "Ljubičasto" u Kamernom teatru 55
Foto: Dženat Dreković | U režiji Selme Spahić: "Ljubičasto" u Kamernom teatru 55

SARAJEVO - Predstava "Ljubičasto" u režiji Selme Spahić na sceni Kamernog teatra 55 biće odigrana večeras do 20 časova, a kako je saopšteno iz ove kulturne ustanove posebnost projekta je u činjenici da za njega nije postojao tekstualni predložak, već je kompletan ansambl zajedno stvarao dramu.

U komadu igraju Tatjana Šojić, Maja Izetbegović, Boris Ler, Davor Golubović, Sabit Sejdinović i Anja Kraljević.

"Autorski projekat 'Ljubičasto' bavi se našom konzervativnošću i uskogrudnošću koje krijemo iza najboljih namjera, mnogo brige i još više ljubavi. Izvedbeni tekst proizašao je iz glumačkih improvizacija u kojima smo istraživali granice između razumijevanja i podrazumijevanja, brige i gušenja, iskrenosti i okrutnosti, ljubavi i sebičnosti, tradicije i primitivizma…", saopšteno je iz Kamernog teatra 55.

Dramaturgiuju predstave potpisuje Emina Omerović, kostime i scenografiju je radila Adisa Vatreš Selimović, a muziku Draško Adžić.

"Predstava prati okupljanje jedne građanske raznolike porodice u kojoj svi znaju šta je najbolje za njihove bližnje, oni su bolno iskreni jedni prema drugima, savjetuju se međusobno i pomažu čak i kada ih niko to ne traži - sve samo kako bi svi bili sretni. Njihovu sreću narušava pojava ljubičastog, a s njim i uznemirujuće pitanje slobode. Koja je granica tuđe slobode koju smo spremni preći kao pojedinci? Koje sve granice je naše patrijarhalno društvo već odavno prešlo? Prihvaćamo li tuđu sreću isključivo ako ona odgovara našim kriterijima? Gdje se sve krije naša licemjernost? Jesmo li na putu ka uređenom društvu ili plemenskoj zajednici? Tokom procesa istraživali smo granice unutar sadržaja, ali i forme. Rezultat je priča o jednoj ženi koju mislimo da poznajemo. O tankoj liniji između njene slobode i našeg fašizma", zaključeno je u saopštenju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije