Pozornica

Predstava "Šarlota Kasteli" omaž Miroslavu Krleži

Predstava "Šarlota Kasteli" omaž Miroslavu Krleži
Foto: Agencije/Arhiva | Predstava "Šarlota Kasteli" omaž Miroslavu Krleži

Reditelj Branislav Mićunović izjavio je danas da predstava "Šarlota Kasteli", čija je premijera 28. septembra (19:30) u Beogradskom dramskom pozorištu (BDP), govori o empatiji, surovosti, ubistvu i svemu što nas okružuje.

Povodom predstave "Šarlota Kasteli", rađene po motivima drame "Gospoda Glembajevi" hrvatskog pisca Miroslava Krleže (1893-1981), Mićunović je izjavio na konferenciji za novinare da su u njihovoj adaptaciji "sve rečenice i svako slovo - Krleža".

"Krleža je ogromna persona, i posle 100 godina od njegovih drama, eseja i romana, to je jednako aktuelno kao i danas. Čovek se nije mnogo promenio, ostale su iste teme. Mi ne radimo 'Gospodu Glembajeve', mi smo inspirisani 'Glembajevima'", rekao je Mićunović, prenosi Tanjug.

Prema njegovim riječima, paradoks u predstavi je da je lik Šarlote Kasteli, kao "žene obeležene problematičnim moralom, u suštini mnogo moralnija i empatičnija od svog okruženja".

Dramaturg Dragana Tripković je istakla da je adaptacija komada bila kompleksan zadatak, ali da su prilikom rada na "Šarloti Kasteli" bili "vođeni preciznom rukom Mićunovića", koji je imao "istančan ukus i potrebu za poštovanjem pisca i svakog saradnika u projektu".

"Došli smo do toga je glumačku igru doveo na sam Olimp. Ovo je pre svega glumačka predstava. Pripada ljudima koji će da je žive, a mi smo bili arbitri na putu od teksta do pozorišta", navela je Tripković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije