Pozornica

Milo Rau otvorio Bitef

Milo Rau otvorio Bitef
Foto: Tanjug | Švajcarski reditelj Milo Rau

Beogradski internacionalni teatarski (Bitef), 58. po redu, otvoren je izvođenjem plesne predstave koreografa Hristosa Papadopulusa "Mekšanje" u Operi i teatru "Madlenianum" u Beogradu.

Festival je, prije početka predstave, sinoć svečano otvorio švajcarski reditelj Milo Rau koji je rekao da Bitef ima i internacionalni i lokalni karakter.

"Volim ovaj festival jer je hrabar i raznolik. Sjećam se dolaska na Bitef prije deset godina kada sam došao jednim malim folksvagenom i vozio se kroz gradove koje poznajemo zbog ratova koji su se desili u prošlosti. Bio sam začuđen da i tada vidim tragove bombardovanja u Beogradu", rekao je Rau.

On će se ove godine po treći put predstaviti na Bitefu sa komadom "Antigona u Amazonu" koju je režirao tokom boravka u Brazilu.

"Amazon je 10.000 kilometara odavde, ali živimo u globalnom svijetu gdje je svuda prisutna ista tragedija. Pouka Antigone je učenje o tome kako bolje odbraniti svoju zemlju", nastavio je Rau.

On je pozvao da svi budu Antigona, da budu Idiot iz Dostojevskog, da budu naivni i da kažu ne smrtonosnoj ideologiji modernog vremena, prenosi Tanjug.

"Hajde da proslavimo ljepotu, zajedništvo i poštovanje u Beogradu i gde god da smo", poručio je on za kraj svog obraćanja.

Bitef pod sloganom "Ljepota (ne)će spasiti svijet" otvorila je plesna predstava "Mekšanje" ansambla Dens on.

Posjetioci svečanog otvaranja imali su priliku da pogledaju predstavu u izvedbi 11 plesača koji imaju više od 40 godina i pružaju odgovor na to kako tijela sazrijevaju i  "mekšanjem" dobijaju novu snagu.

Pored toga, plesači kroz plesni performans pokazuju "šta znači sazreti i kako tijelo mekša i kako se menja kada sazri".

Tokom umjetničkog plesa, dramatična muzika autora Kotija K. naglašavala je pokrete plesača.

Kraj predstave obilježio je višeminutni aplauz.

Predstava je nastala u produkciji Onaisi Stegi iz Grčke i Nacionalnog koreografskog centra Rilije-la-Pap iz Francuske.

U okviru glavnog programa festivala publici će biti predstavljeno još devet produkcija iz Njemačke, Francuske, Švajcarske, Bolivije, Brazila, Holandije, Belgije, Slovenije, Hrvatske i Srbije.

U Narodnom pozorištu će danas biti prikazana predstava "Hekuba, ne Hekuba" čuvenog francuskog pozorišta Komedi Fransez iz Pariza u režiji portugalskog umjetnika Tijaga Rodrigeša.

Pokrovitelji festivala su Sekretarijat za kulturu Grada Beograda i Ministarstvo kulture Republike Srbije.

Podršku festivalu pružili su i Gete Institut, Francuski institut i Delegacija Evropske unije.

Festival će trajati do 4.oktobra.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije