Muzika

Ksenija Ristić za "Nezavisne": Tango koncert slušaoca vodi u magično stanje duha

Ksenija Ristić za "Nezavisne": Tango koncert slušaoca vodi u magično stanje duha
Foto: Ustupljena fotografija | Ksenija Ristić za "Nezavisne": Tango koncert slušaoca vodi u magično stanje duha

Koncert "Neki novi tango" beogradskog ansambla "Libercuatro", koji čine muzički umjetnici Ksenija Ristić - klavir i autor aranžmana, Aleksandar Mišović - vokal, Igor Hadžić - violina, Petar Mirkov - bandoneon i Nikola Buljančević - kontrabas, trebalo bi da bude održan večeras u Koncertnoj dvorani Banskog dvora u 20 časova.

"Radujemo se susretu sa publikom. Banski dvor zaista pravi ozbiljnu selekciju kada je u pitanju umetnička muzika i veliko nam je zadovoljstvo što je naš program prepoznat kao kvalitetan i inovativan. Publika će svakako biti iznenađena energijom i izražajnošću programa 'Neki novi tango'. Svakako se radujemo reakciji publike", rekla je Ksenija Ristić na početku razgovora za "Nezavisne".

Ristićeva je osnivač, umjetnički direktor i autor muzičkih aranžmana sastava "Libercuatro", završila je master i specijalističke studije klavira na Akademiji lepih umetnosti u Beogradu u klasi profesora Dejana Sinadinovića.

Više o prvom koncertu ovog sastava u Banjaluci, tango muzici, klaviru u ovom muzičkom pravcu i planovima sastava za naredni period Ristićeva je govorila u intervjuu za naš list.

NN: Koncert nosi naziv "Neki novi tango", kakav repertoar nas očekuje?

RISTIĆ: Program "Neki novi tango" predstavlja selekciju savremenih kompozicija kompozitora kao što su Hulijan Peralta, Huan Irijarte, Huan Seren, Martin Tesa. Hulijan Peralta je istaknuti edukator tango muzike, jedan od vodećih autoriteta na polju savremene muzike. Autorska muzika koju izvodi sa ansamblom "Astillero" je zaista vrlo inspirativna i inovativna. Program obuhvata i nezaobilazna dela Astora Piazzolle, zatim delo njegovog savremenika Mariana Moresa, kao i selekciju klasičnih tango "ljubića" kao što su "Pasional" Horhea Kaldare ili "Nada" Hosea Damesa. Publika će zaista imati priliku da uživa u svim aspektima tango muzike.

NN: Šta je Vas privuklo tangu, zbog čega ste se opredijelili za ovaj pravac umjetničke muzike?

RISTIĆ: Tokom 2011. godine sam radila muzičke aranžmane za pozorišnu predstavu "Il Tempo di una Sigaretta", koja je sa velikim uspehom izvođena u pozorištu u Rimu. Posle tog iskustva sam došla na ideju da osnujem ansambl. Glavni razlog zašto volim tango je pre svega velika umetnička sloboda i energičnost u izražavanju i međusobnoj komunikaciji. Volim da kažem da jedan tipičan tango koncert slušaoca povede u magično stanje duha - od ekstremne melanholije do ekstremne egzaltacije!

NN: Prva asocijacija na tango je brz, živahan i veseo ples. Kako se klavir uklapa u ovu priču?

RISTIĆ: Klavir nije od samog početka razvoja tanga tipičan tango instrument. Na početku su to bili flauta, gitara… Danas se pravi zvuk tanga ne može zamisliti bez klavira, violine i bandoneona. Međutim, klavir retko ima solističku ulogu, češće ima ulogu harmonske "podrške" dijalogu violine i bandoneona. Ja lično obožavam taj proces zajedničkog stvaranja slagalice. Tango očarava i zbog tematike, koja često i nije ljubavnog karaktera kao što se misli. Mi izvodimo savremene kompozicije koje govore o "second hand shopu". Klavir, dakle, ima ulogu da dočarava i "ljubiće", ali i humorističke momente. S obzirom na to da sam i ja brza, živahna i vesela, mislim da smo se "našli".

NN: Autor ste muzičkih aranžmana koje izvodi "Libercuatro". Nosi li ova pozicija dodatnu odgovornost, ne samo prema publici već i prema tango muzici? Kako Vi pristupate radu?

RISTIĆ: Ja sam takođe i umetnički direktor, menadžer i autor pojedinih plakata… U današnje vreme muzičari zaista moraju da nauče sve da rade, uključujući i pisanje projekata i budžeta. Hvala Bogu, pa mi finansijskih direktora ne manjka u familiji, tako da razmenjujemo znanja. Izrada muzičkih aranžmana obuhvata vrlo složen istraživački rad, koji podrazumeva poznavanje stila, ali i odlično znanje harmonije, s obzirom na to da su tango kompozicije često dela naturščika, pa ih treba opismeniti i doraditi. Meni svakako taj proces svakodnevnog učenja i usavršavanja pričinjava veliko zadovoljstvo. Trudim se da kompozicije predstavljamo na najraskošniji način, u čemu mi svakako pomažu kolege koji su vrhunski umetnici. Lično najviše uživam dok radim "ljubiće".

NN: Koliko je tango muzika bliska našem senzibilitetu, ima li tango svoju publiku na Balkanu?

RISTIĆ: Tango muzika i ples doživljavaju veliku ekspanziju na Balkanu. Vrlo je bliska našem senzibilitetu upravo zbog svoje izražajnosti. Ono što se razlikuje je ipak i vedrina i humor koju tango muzika poseduje, dok je naša balkanska muzika pretežno melanholičnog karaktera. Tango ima publiku kada je u pitanju muzika, koju mi želimo da predstavimo na koncertnom podijumu kao muzički žanr koji se u 21. veku razvija nezavisno od plesa. Svakako je i plesna populacija sve brojnija.

NN: Koje sve benefite izvođačima, a i publici, donose kulturna razmjena, nastupi, gostovanja u regionu?

RISTIĆ: Naša misija je da predstavimo tango kulturu koja je 2009. godine uvrštena na UNESCO-ovu listu svetske baštine. Na tom putu srećemo mnogo divnih ljudi sa kojima delimo svoj entuzijazam i posvećenost. Svakako, mi se uvek lepo družimo na gostovanjima, upoznajemo puno kolega i kulturnih radnika i srećni smo što šaljemo jednu toplu, emotivnu poruku.

NN: Kakvi su Vam planovi za budućnost u profesionalnom smislu?

RISTIĆ: Projekat "Libercuatro" tango ansambla je i ove godine podržalo Ministarstvo kulture Republike Srbije, tako da planiramo da održimo seriju koncerata u gradovima Srbije. Očekuje nas snimanje za RTS, kao i gostovanje u inostranstvu tokom sledeće godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije